Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Απρόσμενη έκπληξη!

Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου είχαμε μια απρόσμενη επίσκεψη στην τάξη μας!! Ήταν απίστευτο!! Ο Άγιος Βασίλης διάλεξε  να επισκεφτεί τη δική μας τάξη!! Μίλησε με τα παιδιά, έκανε χριστουγεννιάτικες κατασκευές μαζί τους, ακούσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μοίρασε δώρα σε όλους μας!! Τα παιδιά τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις που τις απάντησε όλες ολόσωστα και με το χαμόγελο στα χείλη. Αγόρια και κορίτσια έμειναν κατενθουσιασμένα…















Χρόνια Πολλά σε όλους!!!! 

Χριστούγεννα στα Αγγλικά

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου φιλοξενήσαμε στην τάξη μας τον κ. Neil Kirkaldy  και την κ. Margaret  Kirkaldy  από το Bradford της Βόρειας Αγγλίας και την κ. Carree Moore από τη Minessota των ΗΠΑ.
Μας μίλησαν για το πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στον τόπο τους. Και στις δυο περιοχές, αυτή την εποχή του χρόνου, βρέχει, χιονίζει και κάνει κρύο.
Η κ. Carree μας έδειξε φωτογραφίες από το σπίτι της που είναι χιονισμένο. Μας μίλησε για τα παιδικά της χρόνια: που έπαιζε με το χιόνι, έκανε σκι στην πλαγιά του λόφου, ψάρευε στο παγωμένο ποτάμι. Γεμάτη λαχτάρα περίμενε τα Χριστούγεννα. Εκτός από τα στολισμένο δέντρο, κρεμούσαν κάλτσες και το πρωί όταν γύριζαν από την εκκλησία, τις έβρισκαν γεμάτες ρόδια, που τότε ήταν σπάνια γλυκά, άνοιγαν τα δώρα τους και κάθονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτρωγαν μοσχάρι, πουτίγκα και Yorkshire pudding.






Στην Αγγλία οι γιορτές ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου. Η δεύτερη μέρα (Boxing day) των Χριστουγέννων είναι αφιερωμένη στα σπορ και στο να ξεκουραστούν οι γυναίκες που όλη αυτή την περίοδο έχουν πολλές δουλειές. Πριν τα Χριστούγεννα έχουν διάφορες παραστάσεις με παραμύθια (padomime day) όπου διασκεδάζουν μεγάλοι και μικροί, τραγουδούν και χορεύουν. Την παραμονή  έρχεται ο Άγιος Βασίλης ( Father Christmas). Το χριστουγεννιάτικο δείπνο είναι το πιο σημαντικό του  χρόνου: περιλαμβάνει γαλοπούλα, κέικ, πουτίγκα και γλυκό.
 Τα παιδιά πηγαίνουν σε εμπορικά κέντρα και ζητούν από τον Άγιο Βασίλη τα δώρα. Την παραμονή κρεμούν κάλτσες ή μαξιλαροθήκες, όταν τα δώρα που περιμένουν είναι μεγάλα.
Όταν ήταν παιδιά δεν είχαν πολλά λεφτά, ήταν η εποχή μετά τον πόλεμο. Οι γονείς δεν ήταν πλούσιοι αλλά ήταν μεγάλη έκπληξη όταν έβρισκαν στις κάλτσες τους πορτοκάλια, σοκολάτες και τους άρεσαν πολύ.
Έπειτα φτιάξαμε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά από την Αγγλία και την Αμερική και τα γευτήκαμε συνοδεύοντάς τα με  τσάι.








 Η κ. Μαρίνα μητέρα της Χρυσούλας, μας έφερε ζύμη και φτιάξαμε νόστιμα μπισκοτάκια.
Ήταν μια πολύ διαφορετική, δημιουργική μέρα. Ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι και διασκεδάσαμε πολύ.






Ευχαριστούμε τον κ. Νeil, την κ. Μargaret και την κ. Carree  που δέχτηκαν την πρόσκλησή μας,  μιλήσαμε αγγλικά και μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους.

Με την εργασία μας αυτή γνωρίσαμε ανθρώπους που ζουν στο νησί μας και είναι από το εξωτερικό, μιλήσαμε αγγλικά και γνωρίσαμε διαφορετικά έθιμα και κουλτούρες.

                                                                     Ευχαριστούμε πολύ
                   Οι μαθητές της Δ’ Τάξης

 Η δασκάλα της τάξης: κ. Αναστασία Καρβελά
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...