Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κυρία, είμαι κι εγώ ένας σούπερ ήρωας; (κόμικς)


Η τρίτη ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας Β΄ Δημοτικού, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο των κόμικς δικό μας. Έτσι λοιπόν, γνωρίσαμε αυτό το ιδιαίτερο είδος κειμένων και έκφρασης και μάθαμε να μετατρέπουμε μια μικρή ιστορία σε διαλόγους ηρώων. Βρήκαμε και φέραμε στο σχολείο κόμικς που είχαμε στο σπίτι, διαβάσαμε αποσπάσματα, παρατηρώντας, αρχικά, πως είναι δομημένο.
Τελικά μια εικόνα είναι κάτι "... παραπάνω από χίλιες λέξεις".


Ασχοληθήκαμε με το Γουίνι, το αγαπημένο μας αρκουδάκι, που εκτός από την τηλεόραση, διαβάσαμε τις περιπέτειες του σε κόμικς. Αρχικά διαβάσαμε τους διαλόγους και καταλάβαμε τη δομή και τη χρονική σειρά που τοποθετούνται οι εικόνες. Στη συνέχεια αφηγηθήκαμε την ιστορία ως τρίτα πρόσωπα. Κι έπειτα πιάσαμε δουλειά.
Με μια μικρή επεξεργασία στον υπολογιστή σβήσαμε τους διαλόγους στα μπαλονάκια και γράψαμε εμείς τους δικούς μας διαλόγους. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κάναμε κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία, με τις ίδιες εικόνες, αλλάζοντας απλά τα λόγια στα "μπαλονάκια".

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ρυζόχαρτο, ξεπατικώσαμε τις εικόνες μιας σελίδας, τις ζωγραφίσαμε με τα δικά μας χρώματα, τις μπερδέψαμε και προσπαθήσαμε να τις βάλουμε με σωστή χρονική σειρά.






Και επειδή δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους υπέρ ήρωες των κόμικς, αποφασίσαμε να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα δικό μας. Στην αρχή... η σύλληψη της ιδέας, έπειτα το θέμα της μικρής μας περιπέτειας, μια διάσωση ας πούμε... Αυτό δεν κάνουν άλλωστε και όλοι οι σούπερ ήρωες;
Με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής και λίγη επεξεργασία των φωτογραφιών, γίναμε οι ήρωες της ιστορίας μας. Γράψαμε το δικό μας σενάριο, το μετατρέψαμε σε διαλόγους και ιδού τα αποτελέσματα!




Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...