Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Ένα τετραήμερο γεμάτο Πολιτισμό και Ιστορία...

Την Πέμπτη 11 Απριλίου το σχολείο μας με τους μαθητές όλων των τάξεων, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αναχώρησε για μια τετραήμερη εκδρομή στην Αθήνα. Οι προορισμοί που επιλέχθηκαν να επισκεφθούμε είχαν άμεση συνάφεια με τα γνωστικά αντικείμενα της κάθε τάξης. Έτσι, το πρόγραμμα περιλάμβανε:

  1. Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον Παρθενώνα και την Αρχαία αγορά.
  2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Από την αγορά στο πιάτο μου» στο Παιδικό Μουσείο.
  3. Ξενάγηση στη Βουλή.
  4. Παρακολούθηση δύο προβολών  «Η ζωή του κύριου Δεντρούλη» και «Ο ουρανός των Αρχαίων» στο Πλανητάριο.
  5. Επίσκεψη στο Αττικό Πάρκο.
  6. Παρακολούθηση της παράστασης «Ο Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των Ταύρων»
  7. Ξενάγηση στην έκθεση «Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας» στο Badminton.

Την Παρασκευή το πρωί συναντηθήκαμε έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης για την πρώτη μας ξενάγηση με υπεύθυνη την κ. Έφη Σουπουρτζή.  Ξεναγηθήκαμε σε όλους τους χώρους του Μουσείου, ενώ οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο νέο έκθεμα του μουσείου το χρυσό κύπελλο του πρώτου έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη και στις Καρυάτιδες.

 Στο χώρο της έκθεσης των Καρυάτιδων είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την συντηρήτρια έργων τέχνης κ. Λιάνα Τότου, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση της μίας Καρυάτιδας και μας εξήγησε τις μεθόδους με τις οποίες συντηρείται ένα αρχαίο γλυπτό. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο βράχο της Ακρόπολης για να ξεναγηθούμε στα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα.

 Η ξενάγηση συνεχίστηκε και μετά την κατάβαση από το βράχο της Ακρόπολης και ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις  στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

Οι δύο μικρότερες τάξεις του σχολείου μας περπατήσαμε στα σοκάκια της Πλάκας και φτάσαμε στο μουσείο με τη συνοδεία των γονιών μας και των δασκάλων μας.Οι υπεύθυνοι μας υποδέχτηκαν με ένα πλατύ χαμόγελο και έπαιξαν μαζί μας για σχεδόν 2 ώρες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε ονομάζεται «Από την αγορά στο πιάτο μου». Εκεί συζητήσαμε για τις υγιεινές τροφές, τις χωρίσαμε σε μεγάλες ομάδες, φτιάξαμε μια διατροφική πυραμίδα και γίναμε όλοι μας καταναλωτές και πωλητές καθημερινών προϊόντων μέσα σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα. Η ώρα πέρασε ευχάριστα και έπειτα γεμάτοι όρεξη συνεχίσαμε το πρόγραμμα της εκδρομής μας.


 Το απόγευμα της Παρασκευής, μαθητές, γονείς και δάσκαλοι αφεθήκαμε στο μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων παρακολουθώντας τις περιπέτειες του "Tad, Ο Χαμένος Εξερευνητής". 
Μία παιδική ταινία απόλυτα συνυφασμένη με το πολιτιστικό κλίμα της εκδρομής μας... καθώς, o Ταντ, ένας απλός εργάτης ανασκαφών που όμως πάντα σχεδίαζε έρευνες για χαμένους πολιτισμούς και σπάνια αντικείμενα ιστορικής αξίας, έχει την ευκαιρία να ζήσει την περιπέτεια των ονείρων του, όταν - κατά λάθος - αναλαμβάνει να βρει μια χαμένη πόλη και τον θησαυρό που εκείνη κρύβει, παρέα με μερικούς αταίριαστους συντρόφους.


 Το πρωινό του Σαββάτου, μικροί και μεγάλοι επισκεφτήκαμε το Πλανητάριο του  Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου και παρακολουθήσαμε δύο εκπληκτικές ψηφιακές παραστάσεις

«Η ζωή του κύριου Δεντρούλη»

Τα μικρότερα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλα τα τμήματα του δέντρου και θα κατανοήσουν τη χρησιμότητά τους αλλά και πως διατηρείται ζωντανή η τροφική αλυσίδα. 


«Ο ουρανός των Αρχαίων» στο Πλανητάριο.Η παράσταση αυτή μας μετέφερε σ’ ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, όπου και ανακαλύψαμε ποια είναι η πραγματική ιστορία για τις ιδέες και τις γνώσεις που είχαν οι Αρχαίοι για τον Ουρανό. Η πρώτη ενότητα επικεντρωνόταν στον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου» και στα διάφορα κτίσματα των Αιγυπτίων που βασίζονταν στην αντίληψή τους για τον νυχτερινό ουρανό. Η δεύτερη ενότητα ήταν αφιερωμένη στους Μινωίτες ναυτικούς και στον πολιτισμό που ανέπτυξαν στη Θήρα και την Κνωσό, ενώ στην τρίτη ενότητα επιστρέψαμε στην Ελληνιστική Αίγυπτο και στα επιτεύγματα της Αλεξανδρινής επιστήμης, την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ενώ η παράσταση έκλεισε με τις τελευταίες εντυπωσιακές  ανακαλύψεις για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, περιηγηθήκαμε στον πανέμορφο κόσμο των ζώων, καθώς επισκεφτήκαμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Την Κυριακή 14 Απριλίου, τελευταία ημέρα της εκδρομής μας, είδαμε μια καταπληκτική θεατρική παράσταση με τίτλο «ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΑΔΝΗ  ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ». Η παράσταση παιζόταν στο θέατρο Badminton.  Ήταν μια πραγματικά αξιόλογη μεταφορά του μύθου του Θησέα.

        Με καταπληκτικά και ποικίλα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια και ειδικές κατασκευές (μάσκες, σπαθιά, ασπίδες, ακόντια, στέμματα, περικεφαλαίες, περικνημίδες, θώρακες, φτερά για τις Άρπυιες, λύρες, ρόπαλα, τρίαινες κ.ά) η παράσταση μας ταξίδεψε από άθλο σε άθλο, από πόλη σε πόλη,  έως την Αθήνα κι από εκεί στην Κρήτη, στο παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό, στα ταυροκαθάψια , στη γνωριμία και τον έρωτά του Θησέα με την Αριάδνη, στο λαβύρινθο όπου σκοτώνεται ο Μινώταυρος και τελικά στο ταξίδι της επιστροφής του ήρωα και τη στέψη του ως βασιλιάς της Αθήνας.

        Οι ηθοποιοί και οι χορευτές, που υποδύονταν θνητούς ήταν υπέροχοι. Το ίδιο και οι ηθοποιοί που υποδύονταν θεούς. Η Αφροδίτη με ένα κάτασπρο φόρεμα, αιωρούνταν πάνω στο κοχύλι της, ο Διόνυσος, όλος χρυσαφί, παίρνει την Αριάδνη, η τρομερή Πασιφάη με μια ανατριχιαστική φωνή καλεί τις Γοργόνες να βυθίσουν το καράβι του Θησέα και ο Ποσειδώνας  με την τρίαινά του, μας αφήνουν άφωνους.

      Ενθουσιαστήκαμε όταν ένα τεράστιο σατέν πανί πέρασε από πάνω μας και εμείς με τα χέρια μας το ακουμπάγαμε και σχηματίζαμε τα κύματα, όπως επίσης και με το κόκκινο νήμα, το μίτο της Αριάδνης,  που τον ακουμπήσαμε κι αυτόν.  Διασκεδάσαμε μαζί με το Θησέα στη γιορτή της υποδοχής του από το βασιλιά Μίνωα και «χορέψαμε» έστω και καθιστοί το περίφημο κρητικό πεντοζάλη.

  Τελειώνοντας το έργο χειροκροτούσαμε ρυθμικά και ήμασταν ενθουσιασμένοι.  Αυτή η παράσταση θα μας μείνει αξέχαστη.
                                                

       
  Και του χρόνου...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...