Το Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου σας προσκαλεί στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Ένα δέντρο, μια φορά – Μία παράσταση σε Μαύρο Θέατρο». Ελάτε να μοιραστείτε μαζί μας τη μαγεία του Μαύρου Θεάτρου,
την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ. στην Αίθουσα «Βασιλείου και Πηγής Καλουδά» του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου. Πρόκειται για μια διασκευή σε Μαύρο Θέατρο του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά «Ένα δέντρο, μια φορά», που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας.
Λίγα Λόγια για το Μαύρο Θέατρο:
Το μαύρο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρική άποψη στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας. Η πρώτη του δομή αποτελούνταν από το "μαύρο δωμάτιο" ή "μαύρο κουτί" το οποίο εμφάνιζε μία μικρή σκηνή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα, η οποία φιλοξενούσε μέσα της, ηθοποιούς - μαριονετίστες, ντυμένους στα μαύρα. Η μαύρη ενδυμασία, τους επέτρεπε να κινούν διάφορα αντικείμενα κάτω από φωτισμό κεριών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αιωρούνται.Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το '61 ο Jiri Srnec τελειόφοιτος της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας άρχισε να πειραματίζεται με την ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού (black light) και τη συμπεριφορά της στη θεατρική σκηνή. Έτσι αναβίωσε η εξέλιξη του μαύρου θεάτρου.
Η ευφυής καινοτομία και θαυματοποιός τεχνική του μαύρου θεάτρου ξεκινώντας από το εγχείρημα του σκηνοθέτη Jiri Srnec βασίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο και στην ενδυματολογική άποψη του μαύρου. Οι ηθοποιοί-χορευτές εμφανίζονται επί σκηνής επιμελώς καλυπτόμενοι από μαύρο ύφασμα. Το μαύρο δίνει ένα αποτέλεσμα πλήρους απορροφητικότητας του φωτός. Αυτήν τη φυσική παρατήρηση "του μαύρου πάνω στο μαύρο" και στο συμπερασματικό αποτέλεσμα του αόρατου έκαναν ο Jiri Srnec και οι συνεργάτες του και προχώρησαν στην τέχνη που λέγεται μαύρο θέατρο.
Η μαγεία έρχεται να συμπληρώσει και να τελειοποιήσει αυτό το επί σκηνής θαύμα, καθώς οι θεατές δεν μπορούν να αντιληφθούν και να εξηγήσουν την κίνηση διαφόρων αντικειμένων που χειρίζονται οι ηθοποιοί - χορευτές. Στο μάτι του θεατή γίνεται αντιληπτό μόνο ως ένα τυχαίο παιχνίδι εναλλαγής του ορατού με το αόρατο, (μια και βλέπουν ανθρώπους και αντικείμενα να αιωρούνται στις τρεις διαστάσεις, αυτόνομα).
Είναι μοναδικά τα συναισθήματα που σου βγάζει το μαύρο θέατρο μια και ξεφεύγει από την επιμελημένη προσπάθεια του συμβατικού θεάτρου να απεικονίσει επί σκηνής την καθημερινή πραγματικότητα. Αυτή είναι και η διαφορά του από το χιλιοειπωμένο μέσα από διάφορα θεατρικά ρεύματα και σκηνοθετικές προτάσεις, συμβατικό θέατρο, εδώ στοχεύεται και επιτυγχάνεται η κατάρρευση του πραγματικού, η αναβίωση της μεγαλόπρεπης ψευδαίσθησης.Είναι ένα θέαμα πλημμυρισμένο από κίνηση, χρώμα και μουσική.
Η παράστασή μας θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα "Βασιλείου και Πηγής Καλουδά" του Δημοτικού σχολείου Αντιπάρου, στις 6.00 μ.μ. αφού προηγηθεί η γιορτή του νηπιαγωγείου.
Επιμέλεια παράστασης, διασκευή του παραμυθιού και προσαρμογή του στο μαύρο θέατρο, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια, χορογραφίες: Βασίλης Ζέλκας και Ελένη Νούλα. Αφήγηση: Αναστασία Καρβελά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Για να είναι η παράσταση επιτυχής, είναι αναγκαία και η δική σας συνεργασία. Παρακαλούμε θερμά να είστε συνεπείς στην προσέλευσή σας, να έχετε τα κινητά σας τηλέφωνα απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια της παράστασης και να δείξετε σεβασμό στην προσπάθεια των παιδιών, κάνοντας ησυχία. Επειδή το απόλυτο σκοτάδι είναι το βασικότερο στοιχείο που κάνει το μάυρο θέατρο τόσο ξεχωριστό, απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών με φλας, καθώς το δυνατό φως των φλας καταστρέφει τη μαγεία του μάυρου θεάτρου. Στο τέλος της παράστασης θα ανοίξουν τα φώτα και θα έχετε το χρόνο για να φωτογραφήσετε τα παιδιά σας πάνω στη σκηνή.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Βασίλης Ζέλκας, Ελένη Νούλα
1 σχόλιο:
Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί και να σας έβλεπα..καλή επιτυχία εύχομαι!
Δημοσίευση σχολίου