Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Μάθημα Προσανατολισμού



Πραγματοποιήθηκε η 9η και τελευταία συνάντηση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις) για το πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση".
Θέμα της συνάντησης ο "Προσανατολισμός", πώς μπορούμε δηλαδή να προσανατολιζόμαστε με βάση τα σημεία του ορίζοντα και με βοηθό την πυξίδα.
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με παρατήρηση του χάρτη της Πάρου και Αντιπάρου. Εντοπίσαμε τα σημεία του ορίζοντα και μάθαμε να προσανατολίζουμε το χάρτη σύμφωνα με την πυξίδα. Παρατηρήσαμε το υπόμνημα του χάρτη και μάθαμε να ερμηνεύουμε τα διάφορα σύμβολα που υπάρχουν πάνω σε αυτόν.
Μιλήσαμε για την πυξίδα, για την αρχή της λειτουργίας της και μάθαμε πως υπάρχουν πυξίδες χάρτη και πυξίδες διοπτρισμού, όπου αναγράφονται οι μοίρες απόκλισης από το μαγνητικό Βορρά.
Μάθαμε τι είναι το αζιμούθιο και πώς με βάση αυτό μπορούμε με την πυξίδα να βρίσκουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Για να εμπεδώσουμε καλύτερα τις γνώσεις αυτές, παίξαμε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στην αυλή του σχολείου. Δόθηκε στους μαθητές αζιμούθιο στο σημείο της εκκίνησης, καθώς και πόσα βήματα πρέπει να προχωρήσουν και έπρεπε, χρησιμοποιώντας την πυξίδα, να βρουν προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούν. Εκεί έπρεπε να βρουν ένα κρυμμένο χαρτάκι που τους έδινε τις οδηγίες (αζιμούθιο και βήματα) για το επόμενο κρυμμένο χαρτάκι. Αφού τα παιδιά, με τη βοήθεια της πυξίδας, βρήκαν όλα τα κρυμμένα χαρτάκια, κατέληξαν στο τελευταίο που έγραφε: "Συγχαρητήρια! Το Παρανέστι σας περιμένει!".



Με τη  συνάντηση αυτή έκλεισε ο κύκλος συναντήσεων της Περιβαλλοντικής Ομάδας εντός των ορίων της Αντιπάρου. Για να ολοκληρωθεί το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπάιδευση" απομένει η επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου Δράμας (12-13 Ιουνίου) ,όπου η ομάδα του Δ.Σ. Αντιπάρου θα παρακολουθήσει το διήμερο πρόγραμμα Υπαίθριας Διαβίωσης με τίτλο "Σκασιαρχείο στη φύση", μαζί με άλλα 4 σχολεία της χώρας που συμμετέχουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο "Υπαίθρια Ζωή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...