Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Έρευνα της ΣΤ΄ τάξης για την ανακύκλωση στην Αντίπαρο

Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής «Η ανακύκλωση αρχίζει!», που εκπονεί φέτος η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα ανάμεσα σε μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης, καθώς και στους γονείς των μαθητών αυτών. Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια ερωτηματολογίων. Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα!
Απάντησαν 28 μαθητές (17 αγόρια και 11 κορίτσια) και 27 γονείς (24 γυναίκες και 3 άντρες). Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 53% ασχολείται με οικιακά, το 14% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 11% ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ σε μικρότερα ποσοστά είναι έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι ή αλιείς.
Στην ερώτηση «Γνωρίζετε τι είναι ανακύκλωση;», άπαντες γονείς και μαθητές απάντησαν θετικά.
Στην ερώτηση «Έχετε ενημερωθεί για την ανακύκλωση;» οι περισσότεροι μαθητές (52%) απαντούν ΠΟΛΥ, ενώ οι περισσότεροι γονείς (73%) απαντούν ΑΡΚΕΤΑ.
Στην ερώτηση «Από πού έχετε ενημερωθεί για την ανακύκλωση;», η πλειοψηφία των μαθητών (58%) απαντά ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ενώ οι πιο πολλοί γονείς (32%) απαντούν ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ενώ το 30% απαντά ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και το 27% απαντά ΑΛΛΟ.
Στην ερώτηση «Έχετε ενημερωθεί για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της κοινότητας;» όλοι οι μαθητες απαντούν θετικά. Απεναντίας, ανάμεσα στους γονείς υπάρχει ένα 11% που απαντά αρνητικά (!).
Σχετικά με το αν το πρόγραμμα ανακύκλωσης της κοινότητας εφαρμόζεται σωστά, οι μαθητές απάντησαν: 74% ΟΧΙ και 26% ΝΑΙ. Οι δε γονείς μάλλον συμφωνούν, αφού το 85% απαντά ΟΧΙ, ενώ μόλις το 15% απαντά ΝΑΙ.
Για να βελτιωθεί η ανακύκλωση στο νησί μας, οι περισσότεροι μαθητές (71%) και γονείς (59%) προτείνουν να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης. Το 24% των μαθητών και το 31% των γονέων συνιστούν καλύτερη ενημέρωση από την κοινότητα.
Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η κοινότητα διαχειρίζεται σωστά τα απορρίμματα;» η πλειοψηφία μαθητών (57%) και γονέων (56%), δηλαδή λίγοι περισσότεροι από τους μισούς κάθε ομάδας απάντησαν ΟΧΙ.
Στην ερώτηση «Ανακυκλώνετε τα απορρίμματά σας;», το 42% των μαθητών απάντησαν ότι ανακυκλώνουν περίπου τα μισά τους απορρίμματα, το 38% ανακυκλώνουν ποσοστό 30-40% των απορριμμάτων τους, το 12% λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους και τέλος το 8% απάντησαν ότι ανακυκλώνουν περισσότερα από τα μισά τους απορρίμματα. Ας δούμε τι απάντησαν και οι γονείς στην ίδια ερώτηση: Οι περισσότεροι (48%) μας είπαν ότι ανακυκλώνουν το 30-40% των απορριμμάτων τους. Το 32% των γονέων απάντησαν ότι ανακυκλώνουν περίπου τα μισά τους απορρίμματα, το 16% είπαν ότι ανακυκλώνουν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους και το 4% ανακυκλώνουν περισσότερα από τα μισά τους απορρίμματα.
Τέλος, μαθητές και γονείς ρωτήθηκαν «Αν δεν ανακυκλώνετε, τότε για ποιο λόγο;». Η πλειοψηφία των μαθητών (40%) και των γονέων (54%) απαντούν πως οι κάδοι ανακύκλωσης που υπάρχουν, βρίσκονται πολύ μακριά από τα σπίτια τους. Το 24% των μαθητών και το 13% των γονέων ισχυρίζονται πως δεν ανακυκλώνουν επειδή απλά ξεχνούν. Το 12% των μαθητών και το 13% των γονέων απαντούν πως τους είναι δύσκολο να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους. Το 24% των μαθητών και το 20% των γονέων απαντούν ΑΛΛΟ. Μάλιστα, οι γονείς το προσδιορίζουν λέγοντας πως δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού και αλουμινίου στην Αντίπαρο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο,
Ακόμα και το γεγονός, οτι υπάρχουν νέα παιδιά δάσκαλοι και μαθητές, που κάθονται και ασχολούνται με το θέμα της ανακύκλωσης στα νησιά μας είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό.
Παρατηρώ λοιπόν από τα αποτελέσματα της έρευνας οτι ακόμα και κάποιοι γονείς, δεν έχει σημασία Ένας-Δύο ή πολλοί, άκουσαν για θέμα αυτό πρώτη φορά, δείχνει οτι πολλές φορές τα παιδιά μας είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.
Τελικά χαίρομαι πολύ που κάποιοι δάσκαλοι, ξεφεύγουν απο τη μιζέρια του κακού μισθού ή των κακών συνθηκών διαβίωσης και επιχειρούν να κάνουν πραγματικότητα, έστω και μέρος από κάποια όνειρα τους, που τους οδήγησαν στην επιλογή του επαγγέλματός τους.
Ίσως μ'αυτούς, καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη μάστιγα του κλασικού δημόσιου υπάλληλου, που μαστίζει χρόνια την κοινωνία μας.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.
Παρατηρητής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...