Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Υιοθετήστε μια παραλία

clip_image002[4]clip_image002[6]

Κάθε χρόνο ο πληθυσμός της γης πολλαπλασιάζεται, αλλά η ποσότητα του νερού παραμένει η ίδια. Φανταστείτε μια μέρα δίχως νερό και τότε θα καταλάβετε πόσο απαραίτητο μας είναι. Σκεφτείτε με πόσους διαφορετικούς τρόπους χρησιμοποιούμε τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια: για διατροφή, συγκοινωνίες, απόρριψη σκουπιδιών, ενέργεια και αναψυχή. Οτιδήποτε κάνουμε έχει επίδραση σ' αυτά. Από τη θάλασσα επηρεάζεται ο αέρας, η υγρασία, ακόμα και ο καιρός. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης μας. Ευτυχώς μπορούμε όλοι μας και εμείς τα παιδιά να βοηθήσουμε στην προστασία τους.

Να μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην παραλία:  SOS! Μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός ζώου, μόνο και μόνο μαζεύοντας πλαστικά και αλουμίνια από την παραλία. Οι πλαστικές σακούλες και γενικότερα τα πλαστικά σκουπίδια σκοτώνουν μέχρι και ένα εκατομμύριο θαλάσσια πλάσματα στον κόσμο. Τα περισσότερα ρίχνονται από διάφορα πλεούμενα ή προέρχονται από τις παραλίες. Συχνά τα θαλάσσια ζώα μπερδεύουν τα πλαστικά που επιπλέουν με την τροφή. Π.χ. Οι χελώνες παίρνουν τις σακούλες για τσούχτρες, τις καταπίνουν και πεθαίνουν. Οι γλάροι και οι πελεκάνοι παίρνουν τα διάφορα πλαστικά για τροφή και πνίγονται με αυτά .Πολλά πλαστικά δαχτυλίδια από συσκευασίες αναψυκτικών καταλήγουν στη θάλασσα και το ράμφος τους μπορεί να χωθεί μέσα σ' αυτά και να πνιγούν ή να πεθάνουν από την πείνα. Μα και οι φώκιες μπορούν να παγιδευτούν σ' αυτά όταν είναι ακόμα μικρές.

Υιοθέτησε μια παραλία. Διασκεδάζεις τσαλαβουτώντας στα νερά της, πετάς πετραδάκια, ακούς τα κύματά της να χτυπούν στα βράχια.

Καθάρισέ την, φύτεψε δεντράκια,.... προστάτεψέ την.

clip_image002[10]clip_image002[8]clip_image001

Οι μαθητές της Γ’ τάξης

Ετικέτες Technorati:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...