Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η γιορτή της μητέρας

Στην Αρχαία Ελλάδα η γιορτή της μητέρας ήταν η γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα όλων των Θεών και των ανθρώπων.

Μια νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη ¨Mothering Sunday¨, που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μια μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis, για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της. Η τόσο αγνή και τιμημένη προσπάθειά της άρχισε να παίρνει εμπορικό χαρακτήρα, αφού διέθεταν ογκώδη ποσά. Τη θέση του σεβασμού και της αγάπης, κατέλαβαν ακριβά δώρα-λουλούδια κ.α. Έβλεπε ότι ο σκοπός της έπεφτε έξω. Προσπάθησε ακόμα μια φορά και διέθεσε γι΄αυτό το σκοπό όλα τα χρήματά της. Στο τέλος πέθανε πολύ φτωχιά, το 1948, μόνη της και παρακαλώντας και τονίζοντας πάντα την αξία της μητέρας και τη σημασία της γιορτής αυτής.

1

Έτσι κι εμείς, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010 στην αίθουσα Καλουδά ετοιμάσαμε πάρτι - έκπληξη στις μαμάδες μας, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας. Στολίσαμε την αίθουσα με λουλούδια και με τα δώρα που φτιάξαμε για τις γλυκές μας μανούλες.

2

Απαγγείλαμε ποιηματάκια όπως:

Έχω μια γλυκιά μανούλα,

που πολύ με αγαπά,

νύχτα μέρα με φροντίζει

και για με καρδιοχτυπά.

Σαν γλιστρήσω και χτυπήσω,

Θε να τρέξω στο λεπτό,

Στην αγκάλη της να πέσω

Με λαχτάρα και καημό.

Μ΄ ένα της γλυκό φιλάκι

κάθε πόνος πάει μακριά

κι είν ΄η πιο ζεστή φωλίτσα

η γλυκιά της αγκαλιά.

Δείξαμε βίντεο με τίτλο «Η αγωνία ενός μικρού αγγέλου». Συγχρόνως εμείς τα παιδιά διαβάζαμε την ιστορία που παιζόταν.

Είδαμε σε βίντεο και ακούσαμε: «Της μάνας η καρδιά», μελοποιημένο τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού

Τραγουδήσαμε : «Ζήτω η μαμά» και τέλος

Χορέψαμε : «Η πιο γλυκιά μανούλα του κόσμου»

3

Απολαύσαμε το μπουφέ που είχαμε ετοιμάσει. Οι μαμάδες ήταν ενθουσιασμένες και συγκινημένες για την έκπληξή μας. Μας ευχήθηκαν και του χρόνου και μας παρακάλεσαν να κάνουμε και μια μικρή γιορτούλα για τη μέρα του πατέρα.

7

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...