Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μύθοι, ιστορίες και ποιήματα για τη θάλασσα 2

EKSOFYLLO

The Simpligades Stones clip_image002

One of the many dangers that the brave Argonauts and their ship Argo were meant to face was one of the most dangerous and scarring sea ways which was well known to all of the sailors of the time. ‘The Simpligades Stones or else the Blue Rocks.’ These rocks were moving along with the sea currents and were crashing the ships that were unlucky enough to pass between them.

Fineas though has given to the Argonauts some valuable guidelines to face this difficulty.

“When you will be around the Simpligades Stones let a pigeon pass between them before trying to pass yourselves. If the bird manages to pass between the Rocks, follow it. However, if the rocks close, don’t try to pass because this will mean that your journey is not blessed by the Gods.”

When the Argonauts reached this horrible pass they clip_image002[6]followed the prophet’s guidelines. They let a pigeon and it managed to pass between the horrible Rocks. Only a few of its tail’s feathers were stuck when the Rocks closed behind it. The sailors of Jason’s team waited until the rocks removed again the one from the other and when the passage was open they rowed quickly until Argo passed between them. Like the pigeon, the wonderful ship was crashed a little on its stern. Although this was one more omen which warned the Argonauts that their trials were not over yet.

However, the Argo was sailing safely to the Black Sea and was approaching slowly but steadily its destination. Passing by the Caucasus , the Argonauts finally saw the coast of the Colhis. Passing by the Fasis river they sailed to its still waters until they saw the port of Aias.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εσωτερικό πρωτάθλημα πιγκ πογκ

Φέτος διοργανώθηκε με επιτυχία στο σχολείο μας εσωτερικό πρωτάθλημα πιγκ πογκ. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη. Οι 32 μαθητές που συμμετείχαν ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες και το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων ήταν ένας προς όλους. Οι κατηγορίες ήταν οι εξής:

Αγόρια Ε΄-ΣΤ΄

Κορίτσια Ε΄-ΣΤ΄

Αγόρια Γ΄-Δ΄

Κορίτσια Γ΄-Δ΄

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο στην αίθουσα Καλουδά. Η επιτροπή των αγώνων αποτελούταν από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Μαρινάτου Μάγδα και Κανετούνη Γιώργο, ενώ την εποπτεία και την επίβλεψη του πρωταθλήματος είχε ο εκπαιδευτικός Φυσ. Αγωγής του σχολείου Καϋμενόπουλος Βασίλειος.

Οι νικητές ανά κατηγορία είναι:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε΄-ΣΤ΄

ΑΓΟΡΙΑ

1ος ΓΙΟΥΛΙ ΤΟΣΚΑ

2ος ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΣΚΟΥΛΛΙ

3ος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΤΟΥΝΗΣ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

1η ΜΑΓΔΑ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ

2η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

3η ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄-Δ΄

ΑΓΟΡΙΑ

1ος ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ

2ος ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

3ος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΡΟΥΠΟΣ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

1η ΜΑΡΙΑ ΣΦΑΛΑΓΚΑΚΟΥ

2η ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

3η ΝΙΚΗ ΚΑΠΟΥΤΣΟΥ

Τα έπαθλα που απενεμήθησαν στους νικητές κάθε κατηγορίας ήταν χορηγία της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Η απονομή των επάθλων έγινε την Τρίτη 14 Ιουνίου στην εκδήλωση για τη λήξη του διδακτικού έτους.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και ραντεβού στην επόμενη διοργάνωση.

ΑΓΟΡΙΑ Ε΄-ΣΤ΄ (2) [800x600]

ΚΟΡΙΤΣΙΑ Ε΄-ΣΤ΄ (2) [800x600]

ΑΓΟΡΙΑ Γ΄-Δ΄(2) [800x600]

ΚΟΡΙΤΣΙΑ Γ΄-Δ΄ (1) [800x600]

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η Αντίπαρος στα χρόνια των Ενετών



Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2010-11, στα πρώτα μαθήματα της Ιστορίας μιλήσαμε για την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 και τους Βενετούς, τους Γενουάτες και άλλους κατακτητές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Αποφασίσαμε να κάνουμε μία εργασία για το Δουκάτο του Αιγαίου και το Κάστρο της Αντιπάρου.

Πρώτος και βασικός μας στόχος ήταν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, μιας και η Αντίπαρος διαθέτει το Κάστρο, έναν αποικιακό ενετικό οικισμό μοναδικό σε όλο το Αιγαίο.

Δεύτερος στόχος ήταν να γνωρίσουμε και τα ενετικά κάστρα της γειτονικής Πάρου.

Τρίτος στόχος ήταν η ανάπτυξη της κριτικής μας σκέψης, μέσα από την ανακάλυψη και την οικοδόμηση της νέας γνώσης.

Μελετήσαμε βιβλία, περιοδικά, προηγούμενες εργασίες εκπαιδευτικών, ερευνήσαμε στο διαδίκτυο και συγκεντρώσαμε πληροφορίες σχετικές με τις Σταυροφορίες και ειδικότερα την 4η, το Δουκάτο του Αιγαίου και τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν σε αυτό, τα οικόσημα του Δουκάτου και της Αντιπάρου ειδικότερα.

Συμμετείχαμε ενεργά στην κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού, που πήρε την τελική του μορφή μετά την επίσκεψή μας στο Κάστρο στις 10 Ιουνίου 2011. Δημιουργήσαμε ένα έντυπο, του δώσαμε τον τίτλο: «Η Αντίπαρος στα χρόνια των Ενετών» και το αναρτήσαμε στο blog του σχολείου.





Εκδήλωση για τη λήξη του διδακτικού έτους

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η γιορτή για τη λήξη του διδακτικού έτους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στην αίθουσα Καλουδά με το θεατρικό: «Το ταξίδι του Οδυσσέα», που ετοιμάσαμε στα πλαίσια του προγράμματος Comenius.
Στη συνέχεια περάσαμε όλοι στην αυλή, όπου παρακολουθήσαμε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Απονεμήθηκαν τα βραβεία φιλαναγνωσίας και τα έπαθλα στους νικητές του εσωτερικού πρωταθλήματος πιγκ-πογκ και η εκδήλωση έκλεισε με παιχνίδια από όλες τις τάξεις του σχολείου.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ιδιαίτερα στον κ. Βασίλη Καϋμενόπουλο που είχε την κύρια ευθύνη για την αποψινή εκδήλωση.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Επίσκεψη στο κάστρο της Αντιπάρου


Με αφορμή τις ενότητες των βιβλίων της Μελέτης Περιβάλλοντος «Πώς ανακαλύπτουμε την ιστορία του τόπου μας» (Α΄ τάξη) και «Ο πολιτισμός σε κάθε βήμα» (Γ΄ τάξη) οι Α΄ και Γ΄ τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Πέμπτη 9-6-2011 τον οικισμό του κάστρου της Αντιπάρου.

Εκεί παρατηρήσαμε την πύλη της εισόδου, την αρχιτεκτονική και τη διάταξη των σπιτιών, τη βάση του κάστρου, τα εκκλησάκια και διαβάσαμε τον πίνακα με τις πληροφορίες. Σημαντική βοήθεια μας πρόσφερε η εργασία της Στ΄ τάξης από το μάθημα της ιστορίας σχετικά με τη Φραγκοκρατία στην περιοχή, τα αρχοντικά σπίτια, τα οικόσημα και τα νομίσματα.

Έπειτα τα παιδιά διάλεξαν το σημείο που τους άρεσε περισσότερο και κάθισαν να το ζωγραφίσουν. Άλλοι αποτύπωσαν το κάστρο, άλλοι την εκκλησία, άλλοι το μισογκρεμισμένο φούρνο και άλλοι τα σπίτια με τις σκάλες και τις πικροδάφνες.






Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Βραβεία παγκυκλαδικού μαθητικού διαγωνισμού

ΡΑΝΙΑ ΧΑΝΤΖΗ

Ολοκληρώθηκε ο παγκυκλαδικός μαθητικός διαγωνισμός με θέμα : «H πόλη μου /Το χωριό μου», που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος απευθυνόταν σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, περιλάμβανε τρεις κατηγορίες:

1.Μαθητές νηπιαγωγείων (διαγωνισμός ομαδικής κατασκευής μακέτας)

2.Μαθητές Α΄ -Β΄- Γ΄ Δημοτικού (διαγωνισμός ζωγραφικής)

3. Μαθητές Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού (διαγωνισμός φωτογραφίας)

Στην κατηγορία ζωγραφικής για μαθητές Α΄, Β΄ Γ΄ τάξεων Δημοτικών Σχολείων η κριτική επιτροπή απένειμε τον Α΄ έπαινο στη μαθήτρια της Α΄ τάξης του σχολείου μας Ράνια Χατζή.

Η κριτική επιτροπή συγχαίρει, εκτός από τους βραβευθέντες, όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον παγκυκλαδικό διαγωνισμό καθώς και τους εκπαιδευτικούς των. Τα βραβευμένα έργα θα συμπεριληφθούν στην έκδοση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012, που θα εκδώσει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι βραβευθέντες μαθητές θα λάβουν τιμητική διάκριση συνοδευόμενη από μικρά δώρα.

Δείτε το σύνολο των έργων με τα οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό το σχολείο μας εδώ.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το σώμα μας

«ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ»
Από την Α΄ τάξη

Με αφορμή την ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος για το ανθρώπινο σώμα και τις ανάγκες του συζητήσαμε στην τάξη για τη δομή του εξωτερικά και εσωτερικά καθώς και για τους τρόπους που φροντίζουμε την υγεία μας, όπως διατροφή, άθληση, καθαριότητα κ.λπ.
Στο βιβλίο παρατίθεται μια εικόνα ενός κυκλαδικού ειδωλίου, που μας έδωσε την αφορμή να ψάξουμε κι άλλες τέτοιες εικόνες στο διαδίκτυο, να τις εκτυπώσουμε και να φτιάξουμε δικά μας πήλινα αγαλματάκια με θέμα το ανθρώπινο σώμα.
Επίσης, ζωγραφίσαμε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε στη δική μας «πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής».
Τέλος, φέραμε την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμά μας στο σχολείο και, αφού περιγράψαμε αναλυτικά το σωστό τρόπο να πλένει κανείς τα δόντια του, το εφαρμόσαμε στην πράξη.


Εργασίες της Β΄ τάξης










Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Αντίπαρος και το σχολείο μας στην εφημερίδα Καθημερινή

Από το περιοδικό Κ (τ. 418) της Καθημερινής της Κυριακής 5 Ιουνίου 2011.

Untitled-Scanned-01

Untitled-Scanned-02

Συνέντευξη από τον παππού μου

Περίπου στο 1967 ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο νησάκι του Σάλιαγκου. Χρειάστηκαν πολλοί εργάτες και έτσι ένας από αυτούς ήταν και ο παππούς μου Μαριάνος Μιχάλης. Θέλησα να τον ρωτήσω μερικά πράγματα, γιατί το βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Μαρία Ραγκούση

Ερ.: Παππού, πόσο χρονών ήσουν όταν πήγες στο Σάλιαγκο;

Απ.: Ήμουν γύρω στα 16.

Ερ. : Πώς βρέθηκες εκεί;

Απ.: Έμαθα ότι κάποιοι αρχαιολόγοι γύρευαν ανθρώπους για εργασία και έτσι πήγα. Ήμασταν περίπου 10 άτομα, όλοι ντόπιοι.

Ερ.: Με ποιον τρόπο πηγαίνατε εκεί:

Απ.: Με βάρκα. Φεύγαμε στις 8 το πρωί από το μώλο με μια βάρκα και γυρνούσαμε πάλι στις 3.

Ερ.: Τι ακριβώς κάνατε;

Απ.: Μας είχαν δώσει κάτι μικρά σκαλιστήρια, μας είχαν χωρίσει σε ομάδες τριών ατόμων και σκάβαμε στο κομμάτι που μας είχαν ορίσει. Βέβαια σκάβαμε πολύ ελαφρά. Όταν πιστεύαμε ότι βρήκαμε κάτι τότε συνεχίζαμε με τα χέρια. Μόλις άρχιζε να ξεχωρίζει φωνάζαμε τους αρχαιολόγους και αυτοί μας καθοδηγούσαν στον τρόπο που θα συνεχίζαμε.

Ερ.: Τι βρίσκατε;

Απ.: Πολλά πράγματα!! Πήλινα κομμάτια σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Ακανόνιστα, άλλα πολύ μικρά, άλλα λίγο μεγαλύτερα.

Ερ.: Είχατε βρει κανένα ακέραιο; Δηλαδή να μην το έχει σπάσει ο χρόνος;

Απ.: Όχι, όλα ήταν σπασμένα, σε πολλά και μικρά κομμάτια. Όλα τα μαζεύαμε και τα περνούσαμε από κόσκινο. Έπειτα τα έπαιρναν οι αρχαιολόγοι και τα φυλούσαν σε ξύλινες κούτες.

Ερ.: Τα ευρήματα τα είδατε ποτέ ολοκληρωμένα;

Απ.: Ναι, βέβαια!! Όταν πια τέλειωσαν οι ανασκαφές, μας κάλεσαν όλους τους ντόπιους στο Δημοτικό Σχολείο και μας τα έδειξαν. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πώς από πολύ μικρά κομμάτια έγιναν τόσο ωραία αντικείμενα. Έμεινα έκπληκτος, δεν μπορούσα να το πιστέψω.

Ερ.: Τι είδους ήταν αυτά;

Απ.: Πολλές πήλινες πιατέλες σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Όλες είχαν ζωγραφιές. Άλλες ήταν σαν στάμνες νερού με χέρια στρογγυλά δεξιά και αριστερά. Μικρά και μεγάλα ειδώλια, σαν κουκλάκια. Πιάτα, ακόμα και ένα είδος ποτηριού.

Ερ.: Πόσο καιρό κράτησαν οι ανασκαφές;

Απ.: Περίπου δύο μήνες και ήταν καλοκαίρι.

Ερ.: Σας είπαν αν θα τα εκθέτανε κάπου;

Απ.: Δε θυμάμαι, ίσως, μπορεί στο Μουσείο της Πάρου. Για εμένα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και χαίρομαι που τώρα είμαι σε θέση να σου τα περιγράψω.

Σε ευχαριστώ πολύ παππού!

Είμαι η Γοργώ και στο Μουσείο σάς καλώ!!!

clip_image002

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου, οι τέσσερεις μεγάλες τάξεις του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα: «Είμαι η Γοργώ και στο Μουσείο σας καλώ!!!». Το πρόγραμμα φέτος πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου.

Εκεί μας υποδέχτηκε η μουσειοπαιδαγωγός και υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Αλεξία Μπαρδάκη, όπου μας είχε ετοιμάσει αρκετά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ασχοληθήκαμε κυρίως με το άγαλμα της Μέδουσας – Γοργούς, που κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ

Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος, γίναμε μικροί αρχαιολόγοι, ανακαλύψαμε μέσα το μουσείο το άγαλμα της Γοργούς, παρατηρήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, συζητήσαμε για τη θέση της στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας και τις τιμές που της απέδιδαν οι πρόγονοί μας. Αποκτήσαμε πολλές γνώσεις γι’ αυτό το μυθικό πλάσμα και η φαντασία μας μάς οδήγησε στο μακρινό παρελθόν. Επίσης ζωγραφίσαμε τη μορφή του όπως εμείς το φανταζόμασταν και παρατηρήσαμε τα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου. Πολλά από αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αντιπάρου, καθώς βρέθηκαν στο Δεσποτικό.


Με αφορμή την επίσκεψή μας στην πόλη της Παροικίας, επισκεφτήκαμε τον ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής όπου και ξεναγηθήκαμε στον εσωτερικό και εξωτερικό της χώρο. Μάθαμε αρκετά στοιχεία για την πορεία της μέσα στο χρόνο, για τις παρεμβάσεις και την τελική μορφή που πήρε ο ναός με το πέρασμα των αιώνων. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μ. Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης.

Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για μας, αφού διαπιστώσαμε την αξία του οικοδομήματος ως έργο τέχνης αλλά και ως κέντρο χριστιανισμού.

Επιστρέψαμε στο σχολείο γεμάτοι γνώσεις και έχοντας μια ουσιαστική επαφή με την Ιστορία του τόπου μας.

Ευχαριστούμε θερμά:

την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τις κυρίες Παπαδοπούλου Ζώζη και Μπαρδάκη Αλεξία, για την ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.

Μύθοι, ιστορίες και ποιήματα για τη θάλασσα


Στην πρόσφατη συνάντηση των σχολείων εταίρων του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης Comenius με τίτλο: “See the sea” που πραγματοποιήθηκε στην Αντίπαρο, ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε το έντυπο: “Μύθοι, ιστορίες και ποιήματα για τη θάλασσα”. Θα αναρτήσουμε σταδιακά το έντυπο ξεκινώντας από την Στ΄ τάξη του σχολείου μας.


Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κυκλαδικός πολιτισμός



Οι ζωγραφιές μας

Ο φτερωτός επισκέπτης

Γνωρίζει το πρόγραμμα πολύ καλά. Επισκέπτεται το σχολείο αμέσως μετά το διάλειμμα και ελέγχει τον κάδο απορριμμάτων. Τσιμπάει τα σκουπίδια, τα βγάζει έξω από τον κάδο και καταναλώνει τα υπολείμματα  των τροφών. Άδικα οι δάσκαλοι παρατηρούσαν τους μαθητές ότι πετάνε τα σκουπίδια στην αυλή την ώρα των διαλειμμάτων.

Εικόνα 382 [800x600]

Εικόνα 388 [800x600]

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Το ζεϊμπέκικο ... του Θοδωρή

Από τις εκδηλώσεις στα πλαίσια της εβδομάδας Comenius.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...