Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Είμαι η Γοργώ και στο Μουσείο σάς καλώ!!!

clip_image002

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου, οι τέσσερεις μεγάλες τάξεις του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα: «Είμαι η Γοργώ και στο Μουσείο σας καλώ!!!». Το πρόγραμμα φέτος πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου.

Εκεί μας υποδέχτηκε η μουσειοπαιδαγωγός και υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Αλεξία Μπαρδάκη, όπου μας είχε ετοιμάσει αρκετά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ασχοληθήκαμε κυρίως με το άγαλμα της Μέδουσας – Γοργούς, που κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ

Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος, γίναμε μικροί αρχαιολόγοι, ανακαλύψαμε μέσα το μουσείο το άγαλμα της Γοργούς, παρατηρήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, συζητήσαμε για τη θέση της στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας και τις τιμές που της απέδιδαν οι πρόγονοί μας. Αποκτήσαμε πολλές γνώσεις γι’ αυτό το μυθικό πλάσμα και η φαντασία μας μάς οδήγησε στο μακρινό παρελθόν. Επίσης ζωγραφίσαμε τη μορφή του όπως εμείς το φανταζόμασταν και παρατηρήσαμε τα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου. Πολλά από αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αντιπάρου, καθώς βρέθηκαν στο Δεσποτικό.


Με αφορμή την επίσκεψή μας στην πόλη της Παροικίας, επισκεφτήκαμε τον ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής όπου και ξεναγηθήκαμε στον εσωτερικό και εξωτερικό της χώρο. Μάθαμε αρκετά στοιχεία για την πορεία της μέσα στο χρόνο, για τις παρεμβάσεις και την τελική μορφή που πήρε ο ναός με το πέρασμα των αιώνων. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μ. Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης.

Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για μας, αφού διαπιστώσαμε την αξία του οικοδομήματος ως έργο τέχνης αλλά και ως κέντρο χριστιανισμού.

Επιστρέψαμε στο σχολείο γεμάτοι γνώσεις και έχοντας μια ουσιαστική επαφή με την Ιστορία του τόπου μας.

Ευχαριστούμε θερμά:

την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τις κυρίες Παπαδοπούλου Ζώζη και Μπαρδάκη Αλεξία, για την ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...