Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο (συνέχεια)



Η Κυριακή 17/7 ήταν μέρα ελεύθερη για μπάνιο στην παραλία της Λάρνακας. Το απόγευμα πήγαμε στο σινεμά και παρακολουθήσαμε σε 3D προβολή την τελευταία ταινία του Harry Potter.

Τη Δευτέρα 18/7 μεταβήκαμε στη Λευκωσία, τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι διαιρεμένη στα δύο. Πρώτα ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, όπου είδαμε εργαστήρια υφαντουργίας, ταπητοτεχνίας με αργαλειό, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, αγγειοπλαστικής, ψαθοπλεκτικής, ψηφιδωτού και παραδοσιακές φορεσιές. Οι τεχνίτες μας εξήγησαν τη δουλειά τους, τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και μας έδειξαν πολλά από τα έργα τους.
Στη συνέχεια, περνώντας δίπλα από τα παλιά τείχη και την «πρασινη γραμμή» κατευθυνθήκαμε προς τις φυλακές. Εκεί υπάρχουν τα «φυλακισμένα μνήματα», όπου οι Άγγλοι έθαβαν κρυφά προς αποφυγή διαδηλώσεων τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που απαγχόνιζαν. Στο χώρο υπάρχουν τα κελιά και το κρεματόριο.
Ύστερα, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Αγώνος, όπου εκτίθεται πλήθος αντικειμένων των αγωνιστών από την εποχή της αντίστασης κατά της Αγγλοκρατίας, αλλά και των μαθητών του Παγκύπριου Γυμνασίου που συμμετείχαν με αιματηρές διαδηλώσεις, σχετικά άρθρα από εφημερίδες της εποχής, όπλα και βλήματα και φωτογραφικό αρχείο που συγκινεί τον επισκέπτη.
Έπειτα, περπατήσαμε στα στενά του κέντρου της πόλης και στην οδό Λύδρας ανεβήκαμε στον ενδέκατο όροφο του ψηλότερου κτιρίου της πόλης. Η πολύγωνη αίθουσα είναι διαμορφωμένη με μεγάλα παράθυρα, ώστε ο επισκέπτης να έχει περιμετρική θέα, ενώ στο κέντρο υπάρχει μια μικρογραφία με φωτεινές ενδείξεις και ηχογραφημένες πληροφορίες.
Μετά το μεσημεριανό φαγητό κάναμε μια στάση και στον «τύμβο της Μακεδονίτισσας». Μετά την τουρκική εισβολή 15 ελληνικά αεροσκάφη από την Κρήτη προσήλθαν για βοήθεια, χωρίς όμως να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι Ελληνοκύπριοι. Έτσι, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το αεροδρόμιο, κατέρριψαν από άγνοια το ένα από αυτά. Το τραγικό γεγονός μαρτυρούν σήμερα 460 κενοτάφια.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με απογευματινό μπάνιο στη Λάρνακα και βραδινό στο ξενοδοχείο.





Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...