Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο (συνέχεια)


Την Τετάρτη 20/7, ημέρα μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πήραμε το δρόμο για την περίφημη Μονή Κύκκου στην οροσειρά του Τροόδους. Πριν φτάσουμε, σταματήσαμε στις ιχθυοκαλλιέργειες πέστροφας, όπου είδαμε τις δεξαμενές με τα ψάρια και ακούσαμε για την αναπαραγωγή τους.
Έπειτα φτάσαμε στην κορυφή σχεδόν του βουνού, στον τάφο του αρχιεπισκόπου Μακάριου, που φυλάγεται από τιμητική φρουρά και υπάρχει ένα υπάρχει ένα τεραστίων διαστάσεων άγαλμά του.
Το ψηλότερο σημείο του βουνού είναι το Θρονί, όπου οι μοναχοί μετέφεραν παλαιότερα την εικόνα της Παναγίας σε καιρούς ανομβρίας, για να την παρακαλέσουν για βροχή.
Η εικόνα βρίσκεται στη βασιλική σταυροπηγιακή μονή της Παναγίας του Κύκκου και είναι μια από τις τρεις που ζωγράφισε ο απόστολος Λουκάς με την Παναγία να κρατά το Χριστό αγκαλιά από τη δεξιά πλευρά. Την έστειλε από την Κων/πολη μαζί με τα χρήματα για να χτιστεί η μονή ο Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός στον Ησαΐα που τη ζήτησε, αφού θεράπευσε την κόρη του και τον ίδιο από ανίατη ασθένεια.
Στο μοναστήρι λειτουργεί και μουσείο, όπου θαυμάσαμε ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα και εντυπωσιακά άμφια παλαιότερων εποχών.
Φάγαμε μεσημεριανό σε εστιατόριο μέσα στο καταπράσινο δάσος δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει την οροσειρά και μετά την επιστροφή μας ξεκουραστήκαμε και κάναμε μια βόλτα στην παραλία της Λάρνακας.




Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...