Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Θέατρο Σκιών - Ο Καραγκιόζης


Η τρίτη Ενότητα του σχολικού βιβλίου της Α΄ τάξης μας έδωσε μια πολύ καλή αφορμή να ασχοληθούμε με το Θέατρο Σκιών και να αποκτήσουμε αρκετές γνώσεις μέσα από τον ιδιαίτερο χιουμοριστικό τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα στον κόσμο του Καραγκιόζη.Αν και μικροί κατανοήσαμε αρκετά θέματα τόσο μέσα από τις ατάκες του ίδιου, όσο και των υπολοίπων ηρώων.

Ο Καραγκιόζης αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους ήρωες των μικρών παιδιών, γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε.Μάθαμε λοιπόν ότι εμπνευστής του καραγκιόζη και των υπολοίπων ήταν ο Ευγένιος Σπαθάρης.


Έτσι ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε φιγούρες του Καραγκιόζη και του Μορφονιού, τις οποίες συναντήσαμε στο σχολικό βιβλίο της Γλώσσας.






Εξασκήσαμε το γραπτό μας λόγο, χρησιμοποιώντας τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών και γράψαμε ένα διάλογο μεταξύ τους,με βάση όσα διδαχτήκαμε στο βιβλίο της Γλώσσας.

Ακόμη, γνωρίσαμε πολλούς από τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κόψαμε και κολλήσαμε σε χαρτόνι τη φιγούρα κάτω από το όνομα του καθενός και στολίσαμε έτσι την τάξη μας.

Φτιάξαμε πραγματικές φιγούρες, ακολουθώντας απλά βήματα και χρησιμοποιώντας απλά υλικά:

  • διαφάνειες
  • εκτυπωμένες φιγούρες
  • ψαλίδι, ανεξίτηλους μαρκαδόρους
  • διπλόκαρφα

Διαδικασία κατασκευής

Τοποθετούμε τη ζωγραφισμένη φιγούρα κάτω από τη διαφάνεια και με ένα ανεξίτηλο μαύρο μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε πάνω στη διαφάνεια ακολουθώντας το πρότυπο.Αν επιθυμούμε ,γεμίζουμε με χρώμα το εσωτερικό των φιγούρων χρησιμοποιώντας ανεξίτηλους μαρκαδόρους.


Στη συνέχεια, κόβουμε τις φιγούρες που ζωγραφίσαμε πάνω στη διαφάνεια και ενώνουμε τα κομμάτια με τα διπλόκαρφα.


Και οι φιγούρες μας είναι έτοιμες! Καλή επιτυχία!

Η δασκάλα της τάξης

Νούλα Ελένη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν μένει μόνο στα βιβλία και τις φωτοτυπίες. Πολύ καλή δουλειά, κ. Ελενα ευχαριστούμε!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ είπε...

Συγχαρητήρια για την όμορφη και παιδαγωγική σας προσπάθεια να αναβιώσετε το Θέατρο Σκιών στο Σχολείο μεταλαμπαδεύοντας έτσι στις επόμενες γενιές την παράδοση και τον πολιτισμό μας!
Θα χαρώ πολύ να επισκεφθείτε την σελίδα μου http://karagkiozisgd.blogspot.com όπου μπορείτε να βρείτε πολύ υλικό για το Θέατρο Σκιών τόσο από έτοιμες φιγούρες και μπερντέ για χρήση όσο και ιστορικές αναφορές αλλά το σημαντικότερο χρήσιμο υλικό για να κατασκευάσετε μόνοι σας πολλές φιγούρες Καραγκιόζη!
Και πάλι συγχαρητήρια.

Φιλικά
Γιώργος Ηπειρώτης
Καραγκιοζοπαίχτης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...