Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Περιβαλλοντικά Παιχνίδια



Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, που αποτελείται από τους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης και ασχολείται με το πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", πραγματοποίησε την τρίτη της συνάντηση με θέμα "Περιβαλλοντικά Παιχνίδια".
Στην όμορφη περιοχή με τους κέδρους, κοντά στο Σιφνέικο γιαλό, ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες της ημέρας παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια για ζέσταμα και ενεργοποίηση της ομάδας. Στη συνέχεια, παίξαμε παιχνίδια γνωστικά και παιχνίδια ενεργοποίησης των αισθήσεων.
Στόχος των γνωστικών παιχνιδιών ήταν να παρέχουν γνώσεις για γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και ειδικότερα για την υπαίθρια διαβίωση. Μάθαμε για τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και για τις σωματικές, ψυχικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι ωφέλιμες για μια διαβίωση στη φύση.
Στόχος των παιχνιδιών ενεργοποίησης των αισθήσεων ήταν να έρθουν τα παιδιά σε στενότερη επαφή με τη φύση ερευνώντας, παρατηρώντας, μυρίζοντας, αγγίζοντας και τελικά δημιουργώντας. Οι μαθητές, αντλώντας έμπνευση από τη φύση, αλλά και χρησιμοποιώντας εξ' ολοκλήρου φυσικά υλικά (κλαράκια, φύλλα, λουλούδια, καλάμια, χώμα, άμμο, κοχύλια κ.α.) έφτιαξαν τα δικά τους έργα τέχνης! Επίσης, έψαξαν γύρω τους και έφτιαξαν τα δικά τους κοκτέιλ από μυρωδιές της φύσης.
Εκτός από τα παραπάνω, φτιάξαμε παζλ, γράψαμε και παρουσιάσαμε τις δικές μας ιστορίες, τρέξαμε και απλώσαμε τη δική μας "περιβαλλοντική μπουγάδα"!
Στο τέλος της συνάντησης, ένα παιχνίδι αξιολόγησης μας βοήθησε να εκφράσουμε αν μας άρεσε ή όχι καθένα από τα παιχνίδια που παίξαμε, ενώ παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα παιχνίδια αυτά.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο "Υπαίθρια Ζωή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" που οργανώνει και συντονίζει το Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, κάντε κλικ εδώ:

http://www.kpeparanestiou.gr/diktyo/genika-gia-to-diktyo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...