Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικες μάσκες με μπαλόνι και εφημερίδα


Στη Β΄ τάξη φτιάξαμε όμορφες χειροποίητες μάσκες χρησιμοποιώντας μπαλόνια και παλιές εφημερίδες, στις οποίες δώσαμε τη μορφή ζώων.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε μία τέτοια μάσκα είναι: εφημερίδες, μπαλόνι, ατλακόλ, νερό, ένα μεγάλο δοχείο, χαρτοταινία, ψαλίδι, τέμπερες, πινέλα.
Η διαδικασία είναι η εξής: Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι μέτριου μεγέθους, τόσο ώστε να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το κεφάλι μας. Στη συνέχεια κόβουμε με το χέρι μεγάλες λωρίδες από χαρτί εφημερίδας. Σε μία λεκάνη ή κουβά ή οποιοδήποτε φαρδύ δοχείο διαλύουμε ατλακόλ σε νερό, ανακατεύοντας καλά με ένα πινέλο. Ύστερα βρέχουμε καλά μία μία τις λωρίδες από εφημερίδα που κόψαμε προηγουμένως και τις κολλάμε πάνω στο μπαλόνι μας. Τοποθετούμε λωρίδες μέχρι να καλυφθεί όλο το μπαλόνι εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμιο. Όσο περισσότερες στρώσεις από εφημερίδα προσθέσουμε στο μπαλόνι, τόσο πιο γερή θα γίνει η μάσκα μας. Αφήνουμε το μπαλόνι στην άκρη μέχρι να στεγνώσει η κόλλα και η επιφάνεια από εφημερίδες να γίνει σκληρή και σταθερή.
Μόλις στεγνώσει, σκάμε με μία καρφίτσα το μπαλόνι και βλέπουμε πως η σκληρή επιφάνεια από εφημερίδες παραμένει στη θέση της. Αν χρειαστεί, με ένα ψαλίδι ανοίγουμε περισσότερο την περιοχή γύρω από το στόμιο, για να χωράει η μάσκα να περάσει από το κεφάλι μας. Αποφασίζουμε τι μορφή θέλουμε να δώσουμε στη μάσκα μας και προσθέτουμε κομμάτια από τσαλακωμένη ή διπλωμένη εφημερίδα που τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και τα σταθεροποιούμε πάνω στη μάσκα μας χρησιμοποιώντας χαρτοταινία. (π.χ. τη μουσούδα και τα αυτιά ενός σκύλου). Τώρα μένει να διαλέξουμε τα χρώματα με τα οποία θα βάψουμε τη μάσκα μας (χρησιμοποιούμε τέμπερες και πινέλα) και χρωματίζουμε όλη την επιφάνεια προσέχοντας να μη μείνουν τμήματα της εφημερίδας ακάλυπτα.
Όταν η μπογιά στεγνώσει, ανοίγουμε με ένα ψαλίδι τρύπες για τα μάτια και η μάσκα είναι έτοιμη να φορεθεί!
Μπορείτε κι εσείς με τα απλά υλικά και τη διαδικασία που περιγράψαμε να φτιάξετε τη δική σας ξεχωριστή μάσκα. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...