Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πεζοπορία στη φύση



Τέταρτη συνάντηση για την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, η οποία, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", πραγματοποίησε μία πεζοπορία στην πανέμορφη Αντιπαριώτικη εξοχή. Συγκεκριμένα, περπατήσαμε στη διαδρομή Σιφνέικος γιαλός - Σταυρός.
Με αφετηρία το Σιφνέικο γιαλό, εξηγήσαμε αρχικά τους στόχους της συνάντησης. Η πεζοπορία ενταγμένη στην περιβαλλοντική εκπαίδευση λειτουργεί ως μέσο για να νιώσουμε πιο κοντά στη φύση, απολαμβάνοντας τις μαγικές της εικόνες, αφουγκράζοντας τους ήχους της και μυρίζοντας τις μυρωδιές της. Να νιώσουμε ότι είμαστε κομμάτι του περιβάλλοντος, να ανακαλύψουμε τα μυστικά του και την αξία του. Παίζοντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, χωριστήκαμε σε ομάδες των τριών ατόμων και κάθε ομάδα πήρε το δικό της Φύλλο Εργασίας. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, τα παιδιά της κάθε ομάδας έπρεπε να καταγράψουν τι είδαν, τι άκουσαν, τι μύρισαν, τι άγγιξαν και τι συναισθήματα ένιωσαν.
Ανηφορίζοντας την πλαγιά του λόφου, φτάσαμε μετά από αρκετή ώρα στο εκκλησάκι του Σταυρού. Εκεί, αφού ξαποστάσαμε και ήπιαμε νερό, ολοκληρώσαμε τα Φύλλα Εργασίας και να τα αποτελέσματα: Είδαμε την καταγάλανη θάλασσα, απόκρημνους βράχους, δέντρα, θάμνους, λουλούδια, πουλιά και πρόβατα. Ακούσαμε το κελάηδημα των πουλιών, τα κύματα της θάλασσας να σκανε στην άμμο και στα βράχια, το σφύριγμα του ανέμου. Μυρίσαμε τα όμορφα λουλούδια, το άρωμα από τις μαργαρίτες, τους κέδρους, το θυμάρι, το ιώδιο της θάλασσας. Αγγίξαμε πράσινα φύλλα, φυτά, λουλούδια, δέντρα, πέτρες και άμμο. Νιώσαμε τον αέρα στο πρόσωπό μας. Νιώσαμε γαλήνη, ηρεμία, χαρά, τη μαγεία της φύσης.
Στη συνέχεια, κάθε ομάδα πήρε ξυλομπογιές και έφτιαξε τη δική της εικαστική δημιουργία, εμπνευσμένη από την πεζοπορία μας. Τα έργα μας είναι τα παρακάτω:
Όταν ολοκληρώσαμε τις ζωγραφιές μας, συνεχίσαμε να περπατάμε το μονοπάτι, φτάνοντας σε σημεία όπου σταθήκαμε για να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα και έπειτα ξεκινήσαμε για το δρόμο του γυρισμού. Στην επιστροφή μας, συλλέξαμε διάφορα φυτά της περιοχής μας με σκοπό να δημιουργήσουμε το Φυτολόγιο της ομάδας μας με θέμα την Κυκλαδίτικη χλωρίδα. Όταν φτάσαμε και πάλι στο Σιφνέικο γιαλό, παρουσιάσαμε και θαυμάσαμε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες όλων των ομάδων.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...