Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας, στη 2η συνάντησή της για το πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", ασχολήθηκε με το θέμα "Πρώτες Βοήθειες - Πρόληψη Ατυχημάτων". Στη συνάντηση αυτή, ήταν σημαντική και πολύτιμη η βοήθεια του γιατρού Σωτήρη Σκούρτη, από το Πολυδύναμο Ιατρείο Αντιπάρου. Μιλήσαμε για το ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εμάς αν βρεθούμε κάπου όπου συμβεί κάποιο ατύχημα (λιποθυμία, έγκαυμα, αιμορραγία, ηλεκτροπληξία, πνιγμονή, πνιγμός κ.α.) Περισσότερα εδώ: http://antiparos-dimotiko.blogspot.com/2012/01/blog-post_22.html
Με αφορμή τα όσα ακούσαμε, γράψαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώση ορισμένων ατυχημάτων και προσθέσαμε ζωγραφιές ή εικόνες. Διαβάστε, λοιπόν, τις συμβουλές μας και μην ξεχνάτε ότι ατυχήματα μπορούν να συμβούν παντού. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστές γνώσεις για τις Πρώτες Βοήθειες και ψυχραιμία!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕΙ;
Πρώτα πρέπει να πας να τον ρωτήσεις εάν είναι καλά. Μετά, πρέπει να πιάσεις το λαιμό του για να δεις τους σφυγμούς του και απευθείας βάζεις το κεφάλι σου επάνω από το στόμα του και ακούς άμα αναπνέει. Μετά ζητάμε σε όποιον άνθρωπο βρούμε να καλέσει ασθενοφόρο. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, τον βάζουμε σε μια ειδική θέση (θέση ανάνηψης) για να μην κάνει εμετό και ποτέ δεν τον βάζουμε να καθίσει.
Κοσμάς Μαριάνος
Όταν δούμε κάποιον λιπόθυμο, τον ρωτάμε πρώτα αν είναι καλά. Μετά φωνάζουμε βοήθεια. Σε εκείνον που θα έρθει, δίνουμε πληροφορίες για να καλέσει ασθενοφόρο. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο βλέπουμε αν αναπνέει βάζοντας το κεφάλι μας στο θώρακα και το πρόσωπό του. Ύστερα βλέπουμε αν χτυπάει η καρδιά του βάζοντας τα δύο δάχτυλά μας στο λαιμό του. Τέλος, τον βάζουμε σε θέση ανάνηψης, έτσι ώστε να ελευθερωθεί η αναπνοή του.
Νίκη Καπούτσου, Σάρα Τριανταφύλλου
Πρώτα τον ρωτάμε αν είναι καλά. Αν δεν απαντάει, φωνάζουμε βοήθεια και ζητάμε να καλέσουν ασθενοφόρο. Μετά ελέγχουμε το σφυγμό, την αναπνοή και τον βάζουμε σε θέση ανάνηψης, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει.
Ελένη Βασιλοπούλου
ΠΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΟΔΟ ΕΝΟΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥ;
Βάζουμε το χέρι του να κρατάει το κεφάλι του κάπως ψηλά, έτσι ώστε να ελευθερωθεί αναπνοή του.
Χρυσούλα Σταθερού
ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΣΦΥΓΜΟ;
Για να δούμε αν έχει σφυγμό, πιάνουμε το χέρι του στην άκρη (στον καρπό) και το κρατάμε απαλά για να το νιώσουμε ή ακουμπάμε τα δύο δαχτυλά μας στο λαιμό του.
Για να δούμε αν αναπνέει, πάμε κοντά στο κεφάλι του για να τον ακούσουμε.
Ευαγγελία Τριανταφύλλου
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΜΕ ΤΡΟΦΗ;
Όταν κάποιος πνίγεται, πηγαίνουμε από πίσω του, βάζουμε τα χέρια μας κάτω από το στήθος του και πιέζουμε με δύναμη προς τα μέσα.
Ένας άλλος τρόπος είναι να τον χτυπήσουμε με δύναμη στην πλάτη του.
Μαρία Καλαργύρου
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ;
Πρέπει να πάρουμε μια πετσέτα ή σε περίπτωση που δεν έχουμε πετσέτα χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας και το πιέζουμε πάνω στην πληγή για πολλή ώρα, χωρίς να κοιτάμε το τραύμα συνέχεια. Πρέπει να πιέζουμε την πετσέτα με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
Δημήτρης Φαρούπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου