Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Ψωμάκια, Κριτσίνια και Σπιτική Μερέντα


Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της για το πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", πραγματοποίησε την έβδομη συνάντησή της. Θέμα της συνάντησης ήταν η "παρασκευή πρόχειρου γεύματος με απλά, αγνά υλικά".
Σκοπός ήταν να μπουν τα παιδιά στη διαδικασία να προετοιμάσουν μόνα τους ένα είδος πρόχειρου γεύματος και να δουν πώς μπορούμε, με απλά υλικά, να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα λιχουδιές με τα χεράκια μας! Επίσης, να βιώσουν την ικανοποίηση και την απόλαυση να δοκιμάζουν κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι. Τέλος, να εκτιμήσουν την αξία του σπιτικού γεύματος, που φτιάχνεται με υλικά αγνά και υγιεινά, σε αντιδιαστολή με τα έτοιμα αγοραστά σνακ, που ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την προέλευση και την ποιότητά τους, ενώ σχεδόν πάντοτε περιέχουν συντηρητικά.
Έτσι λοιπόν πλάσαμε γαλλικά ψωμάκια, φτιάξαμε κριτσίνια με σουσάμι και μέχρι αυτά να ψηθούν ετοιμάσαμε σπιτική μερέντα με μαύρη σοκολάτα. Ο συνδυασμός ήταν άκρως απολαυστικός!
Ευχαριστούμε την Κανδιώ Μαριάνου για τη βοήθεια.



Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις συνταγές από όσα φτιάξαμε, για να επιχειρήσετε να τα ετοιμάσετε και μόνοι σας. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον μεγάλο. Καλή επιτυχία!

ΓΑΛΛΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. σκληρό αλέυρι
350 γρ. νερό
10 γρ. μαγιά
10 γρ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε το νερό, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύοντας καλά. Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να δέσει καλά η ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, πλάθουμε μικρά ψωμάκια. Χρησιμοποιήστε αλέυρι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας! Μπορείτε να χαράξετε σχέδια με ένα μαχαίρι στα ψωμάκια σας.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
Τα ψήνουμε στους 230 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.


ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ:
50 γρ. ελαιόλαδο
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
130 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα μπείκιν πάουντερ
σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να δέσει το μείγμα.
Πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια ίσου μεγέθους και τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε πάνω σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με νερό. Ρίχνουμε σουσάμι στο ταψί και το κουνάμε για να κολλήσει το σουσάμι επάνω στα κριτσίνια.
Τέλος, βάζουμε τα κριτσίνια στο φούρνο για 1 ώρα στους 160 βαθμούς και για άλλα 20 λεπτά σους 200 βαθμούς.


ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΕΡΕΝΤΑ

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. κουβερτούρα
1 μεγάλη κουταλιά βιτάμ
φουντούκια
3 κουταλιές ταχίνι
3 κουταλιές μέλι
ξύσμα από φλούδα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια.
Αλέθουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι και το μέλι με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύοντας καλά.
Ξύνουμε προσεκτικά τη φλούδα ενός πορτοκαλιού με έναν τρίφτη.

Ετοιμάζουμε μπεν μαρί: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και μέσα στο νερό βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και περιμένουμε λίγο να ζεσταθεί.
Μέσα στο μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε πρώτα το βούτυρο. Ύστερα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει και αυτή. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με το ταχίνι, το μέλι και το νερό. Τέλος, προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι η μερέντα να πήξει και να γίνει ομοιόμορφη. Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε ένα μπολ.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...