Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

«Νερό, είσαι Θησαυρός!»


Το σχολείο μας θα συμμετάσχει  στο πρόγραμμα της Τράπεζας Κύπρου (πρόγραμμα ΟΙΚΑΔΕ), που τελεί υπό την αιγίδα  των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, με την Στ΄ τάξη και τον δάσκαλό τους κ. Αντώνη Λαμπρόπουλο.
Την περασμένη σχολική χρονιά ασχοληθήκαμε με τη γειτονιά.
 Το θέμα της φετινής εργασίας είναι:
«Νερό, είσαι Θησαυρός!»
Το 2013 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη
 Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό.
Οι αρχές για «Το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο Νερό» που υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010 αναφέρουν ότι το πόσιμο νερό είναι φθηνό, αξιόπιστης παροχής, ασφαλές και διαθέσιμο σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Το νερό είναι κοινωνικό και οικονομικό αγαθό, απαραίτητο για την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία, την πολιτιστική και θρησκευτική ζωή. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι  πολιτισμοί γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό. Στη μυθολογία, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την παράδοση των λαών και των πολιτισμών το νερό συμβολίζει την πρωταρχική ουσία από την οποία αναδύονται όλες οι μορφές της ζωής.

Στην ομάδα μας θα είμαστε 3 σχολεία: της Αντιπάρου, της Αιανής Κοζάνης και Παραλία Αυλίδος. Τα παιδιά θα επικοινωνούν μέσω internet και της ιστοσελίδας www.oikade.gr απευθείας με τα άλλα σχολεία, θα συζητούν, μέσω Skype, μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για το θέμα της εργασίας τους.
Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά τα παιδιά προσφέροντας γνώσεις και ψυχαγωγία, καλλιεργώντας δεξιότητες που θα τα βοηθούν να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Επιπλέον, στην ίδια ιστοσελίδα μέσα από παιχνίδια, περιηγήσεις, κατασκευές, τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο να διασκεδάζουν με τους φίλους τους.
Το Οίκαδε αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οργανισμού από το 1999, που ξεκίνησε να  εκπονεί αυτό το πρόγραμμα, καθώς η επένδυση στη γνώση αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία.
Αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αποφάσισαν φέτος να ενισχύσουν τα 48 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσφέροντας πετρέλαιο θέρμανσης για την κάλυψη αναγκών του σχολείου σας, ύψους 1.000.

Παρακάτω παρατίθενται οι ευχαριστήριες επιστολές της Διευθύντριας του σχολείου μας, κ. Κονταράτου προς τους ακολούθους:

Για την εφημερίδα
   Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας, για την ευγενική δωρεά πετρελαίου αξίας 1000 ευρώ, από την Τράπεζα Κύπρου.
   Η τράπεζα Κύπρου προχώρησε στη δωρεά πετρελαίου θέρμανσης σε 48 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το δικό μας.
   Πρόκειται για σχολεία που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οίκαδε, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε βόρειες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
   Τη δύσκολη αυτή περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, που αναπόφευκτα οδηγεί και στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και την ανεπάρκεια στην κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, η πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου έρχεται για να συνεισφέρει  ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από μια σειρά  δράσεων, όπως το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οίκαδε.  
   Το Οίκαδε είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λειτουργεί από το 1999. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου (www.oikade.gr), φέρνει  κοντά τα ελληνόπουλα  του κόσμου, προσφέροντας γνώσεις και καλλιεργώντας δεξιότητες. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν «ζωντανές» διαδικτυακές συναντήσεις και να γνωρίσουν τους συνομήλικούς τους απ’ όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να μάθουν για τα ήθη και έθιμα των ελληνόπαιδων σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να συμμετέχουν ενεργά σε μια παγκόσμια παιδική κοινότητα.

 Για την τράπεζα
   Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες του Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας, για την ευγενική δωρεά πετρελαίου αξίας 1000 ευρώ, από την Τράπεζα Κύπρου.
   Τη δύσκολη αυτή περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που αναπόφευκτα οδηγεί και στην υποχρηματοδότηση των σχολείων μας και την ανεπάρκεια στην κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, η πρωτοβουλία της Τράπεζάς σας έρχεται για να συνεισφέρει  ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από μια σειρά  δράσεων, όπως το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οίκαδε.  
   Εκ μέρους των συναδέλφων εκπαιδευτικών και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας, σας ευχαριστούμε θερμά και υποσχόμαστε να υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες προσπάθειες που συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και βοηθούν έμπρακτα τη μαθητιώσα νεολαία σε κάθε γωνιά του κόσμου, μέσα και έξω από τη γεωγραφική μας πατρίδα.
Μετά τιμής
Μαρία Κονταράτου
Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...