Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο στο σχολείο μας!        Η 13η Ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας μας «Μες στο Μουσείο» της Β΄ Δημοτικού μάς έδωσε την αφορμή να ταξιδέψουμε στο χτες των προηγούμενων γενεών, της γενιάς των παππούδων και προπαππούδων μας.

      Ζητήσαμε γι’ αυτό, τη βοήθεια των γονιών και των παππούδων μας, ψάξαμε στις αποθήκες και τα πατάρια των σπιτιών μας, ανακαλύψαμε αντικείμενα από το χτες και υπέροχα οικογενειακά κειμήλια και τα φέραμε με σκοπό να τα δείξουμε στους συμμαθητές μας και στο υπόλοιπο σχολείο.

Έτσι, συγκεντρώθηκαν στην τάξη μας παλιά χάλκινα μαγειρικά σκεύη, μπρούτζινοι μύλοι, γουδιά και ποτηράκια, πήλινες στάμνες, λυχνάρια φωτισμού, παραδοσιακά σίδερα με κάρβουνα για το σιδέρωμα των ρούχων, παλιές φωτογραφίες, παραδοσιακοί δίσκοι σερβιρίσματος, παραδοσιακά πλεκτά με βελονάκι, παλιά σιδερένια κλειδιά, ξύλινες καρέκλες με ψάθινη βάση, παραδοσιακά κιλίμια υφασμένα σε αργαλειό, παραδοσιακά κεντήματα με τη λέξη Καλημέρα που συναντούσε κανείς σχεδόν σε κάθε παραδοσιακό σπίτι.
                        
Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τη χρήση, το υλικό κατασκευής και την παλαιότητα των αντικειμένων, γράψαμε λεζάντες για το καθένα ενώ με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κάποια αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος βρίσκονταν μέσα στο χώρο του σχολείου μας και τα προσθέσαμε στη συλλογή μας.    Η αφίσα ήταν έτοιμη σχεδόν μια βδομάδα πριν από το άνοιγμα του μουσείου μας στο κοινό, ώστε όλοι οι μαθητές του σχολείου να ενημερωθούν. Η τοποθέτηση της επιγραφής στην πόρτα της αίθουσας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους μαθητές των άλλων τάξεων για τη νέα ιδιότητα της σχολικής μας τάξης.
Τα εκθέματα τοποθετήθηκαν στα θρανία μας. Περίπου για ένα δίωρο, η αίθουσά μας άνοιξε για τους μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου που επισκέφτηκαν το μικρό μουσείο μας ανά τάξη έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μικρή μας συλλογή και να πληροφορηθούν για τη χρήση των αντικειμένων με τους μικρούς μαθητές της Β΄ τάξης στο ρόλο του ξεναγού.

Οι μαθητές όλων των τάξεων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συλλογή μας, γεγονός που αντάμειψε την προσπάθειά μας αυτή.

Συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές της Β΄ τάξης που ανταποκρίθηκαν υπεύθυνα σε αυτή τη μικρή εκδήλωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες των μαθητών, στις συναδέλφους και τη Διευθύντρια του Σχολείου που πρόσφεραν τα οικογενειακά τους κειμήλια για την έκθεσή μας.

Στόχοι μας σε αυτήν την Ενότητα ήταν:
  1. Μια πρώτη γνωριμία με την έννοια του Μουσείου και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο
  2.   Γνωριμία με το Λαογραφικό Μουσείο
  3.   Γνωριμία με την καθημερινότητα του χτες μέσα από αντικείμενα και παλιές φωτογραφίες
  4.  Συλλογή παροιμιών, δραστηριοτήτων, παραδοσιακών παιχνιδιών του χτες   Επαφή με την λαϊκή παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής (Αντίπαρος - Πάρος)
  5. Σύγκριση της καθημερινής ζωής του χτες και του σήμερα  
                                                                            Η δασκάλα της τάξης 
                                                                                  Νούλα Έλενα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...