Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ένα Λαογραφικό Μουσείο… στην τάξη μας!

 

Με αφορμή μια προτεινόμενη δραστηριότητα από το βιβλίο της Γλώσσας (τεύχος β’) και συγκεκριμένα από την ενότητα 13, «Μες στο μουσείο», ζητήθηκε από τους μαθητές να βρουν και να φέρουν στο σχολείο παλιά αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, με σκοπό τη δημιουργία μιας μικρής έκθεσης.

DSC03942DSC03900DSC03952

Έτσι, συγκεντρώθηκαν στην τάξη μας παλιά χάλκινα μαγειρικά σκεύη, ξύλινες κουτάλες, πήλινες κανάτες, γυάλινα βάζα και λάμπες πετρελαίου, σίδερα για το σιδέρωμα των ρούχων με κάρβουνα, νεροσφυρίχτρες, εργαλεία σιδεράδων και ραφτάδων, παλιές φωτογραφίες, μια «κούπα του Πυθαγόρα», ακόμα κι ένα παλιό ακορντεόν από την Ιρλανδία!

Οι μαθητές τοποθέτησαν τα εκθέματα στα θρανία μαζί με λεζάντες για το καθένα που οι ίδιοι είχαν γράψει, όπως μάθαμε στο μάθημα της Γλώσσας. Βάλαμε μια αφίσα για το γεγονός στην πόρτα της αίθουσας και μουσική από CD με παραδοσιακά τραγούδια της Πάρου και Αντιπάρου και υποδεχτήκαμε τους μαθητές από κάθε τάξη ξεχωριστά. Οι μαθητές της δικής μας τάξης, ως ξεναγοί, καθισμένοι πίσω από τα θρανία έδιναν επιπλέον πληροφορίες για τα αντικείμενα που είχαν φέρει κι επιδείκνυαν τη λειτουργία τους, όπου αυτό ήταν δυνατό.

Τέλος, φτιάξαμε ζωγραφιές από τη σύνθεση κάποιων εκθεμάτων επεκτείνοντας και καλλιτεχνικά τη δραστηριότητα αυτή.

Συγχαρητήρια αξίζουν βεβαίως στους μαθητές που αγκάλιασαν με μεράκι και ενδιαφέρον αυτή την εκδήλωση αλλά και στους γονείς τους για τη συγκινητική ανταπόκριση και την ευγενική προσφορά των κειμηλίων τους. 

DSC03933 DSC03943

Παρακαλούμε όσους μαθητές παρευρέθησαν στην έκθεση κι έχουν πρόσβαση σ’ αυτή τη σελίδα να αποστείλουν τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους.

 

Β’ τάξη

Δασκάλα: Ζέλκα Ελευθερία

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η δουλειά σας. Συνεχίστε έτσι ωραία!

Δ.Μ.Μ.

ωλιαρος είπε...

Συγχαρητήρια
Ο Λαϊκός πολιτισμός κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας που τα νέα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν
Και μια πρόταση μια παρουσίαση των ανεμόμυλων και ειδικά των Αντιπαριώτικων που χάνονται από ιδιωτική και κοινοτική εγκατάλειψη

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ιδέα "ωλίαρος"

Κ.Β.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...