Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Βιβλιοπροτάσεις: «Ντενεκεδούπολη»



Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία αλλιώτικη απ΄ τις άλλες। Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί.
Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες। Και μένουν σ΄ αυτή, τι... άλλο; Ντενεκεδάκια। Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια। Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ΄ ένα σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να΄ χουν την ησυχία τους. Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα: Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφός, Οκέυ -μπαμ - μπαμ. Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, ο Οκέυ - μπαμ - μπαμ είχε κόκα - κόλα κι ο Σοφός είχε μέσα του καφέ.

Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα, καθώς ετοίμαζαν μία γιορτή, κι ήταν όλα τους πολύ απασχολημένα, εμφανίστηκε μπροστά τους από το πουθενά ένας τεράστιος ντενεκές από λάδι, ο Λαδένιος.

Μόλις εμφανίστηκε μπροστά τους ο Λαδένιος, αμέσως τους έδειξε τις κακές του διαθέσεις. Ο Λαδένιος αυτοδιορίστηκε δικτάτορας κι αμέσως άρχισε να τους δίνει διαταγές:
- Να μην τραγουδάτε!
- Να μη χορεύετε!
- Να μη μιλάτε πάνω από δυο!
- Να μην πηγαίνετε ταξίδια!
- Να μη λέτε το γράμμα Ρ, γιατί δε μ΄ αρέσει!
Τα ντενεκεδάκια αγανακτισμένα άρχισαν να σκέφτονται τρόπους για να απαλλαγούν από το στυγνό τους δικτάτορα.
Τελικά τους έσωσε το σχέδιο του Σοφού. Έδωσε σε δυο γενναία ντενεκεδάκια, το Σαρδέλα και τη Μηλίτσα, εργαλεία που ανοίγουν τις κονσέρβες, πήγαν και τον έκαναν πίτα κι έτσι συνέχισαν ευτυχισμένα τη ζωή τους.

Το παραμύθι αυτό στάθηκε μια πολύ καλή αφορμή για ενασχόληση με διαφορά θέματα για τα οποία συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε.

* Αρχικά έγινε παρουσίαση του βιβλίου στα παιδιά (εξώφυλλο, συγγραφέα, εκδόσεις) και, όπως κάνουμε κάθε φορά που διαβάζουμε ένα καινούριο βιβλίο, ζητήθηκε από τους μαθητές να πουν τι σκέφτονται ότι μπορεί να είναι γραμμένο σε αυτό.

Το βιβλίο επίσης αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών Μαζί με τη βοήθεια της δασκάλας, οι μαθητές έφτιαξαν μεγάλες αφίσες για την ανακύκλωση, οι οποίες και αναρτήθηκαν στους διαδρόμους του σχολείου.





Επίσης αποφασίσαμε να δραματοποιήσουμε το παραμύθι, φτιάξαμε το δικό μας κουκλοθέατρο με απλά υλικά (ένα μεγάλο χαρτόκουτο, πολύχρωμα χαρτόνια κανσόν και πολύ φαντασία). Παίξαμε κουκλοθέατρο και αυτοσχεδιάσαμε χρησιμοποιώντας τους ήρωες του βιβλίου. Τα παιδιά έφεραν στο σχολείο ένα ντενεκεδάκι για να φτιάξουμε τους ήρωες της Ντενεκεδούπολης. Για την κατασκευή των κούκλων χρησιμοποιήσαμε διάφορα υλικά (χαρτί, όσπρια κλπ)। Για μάτια και μύτη χρησιμοποιήθηκαν όσπρια। Για τα ρούχα και τα μαλλιά βάλαμε γλασέ διαφόρων χρωμάτων και γκοφρέ.



Τέλος αποτυπώσαμε στο χαρτί τους ήρωες του παραμυθιού με μεγάλη επιτυχία!

Ερίλντα Σιγκελάρι


Χρυσούλα Καπούτσου


Φραγκούλης Αθανασίου


Κωνσταντίνος Μαριάνος



Ηλίας Σκιαδάς


Σεγκίτα Τόσκα

Η δασκάλα της Α΄ τάξης

Νούλα Ελένη

















1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στα παιδιά και στην Κυρία τους! Φανταστική εργασία έκαναν όλοι τους μαζί!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...