Στο μάθημα της Γλώσσας ασχοληθήκαμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα σχετικά με το νερό. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να επισκεφτούμε τα πηγάδια και το υδραγωγείο του νησιού μας.
Πριν μερικές δεκαετίες, δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης και η μεταφορά του νερού γινόταν με στάμνες. Υπήρχαν δύο πηγάδια μέσα στο κάστρο. Μπορούμε να δούμε το μοχλό με τον οποίο τραβούσαν το νερό. Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου έφτιαξαν το υδραγωγείο. Δεν υπήρχαν μηχανήματα, το νερό είχε ροή με την πίεση.
Πηγάδι μέσα στο Κάστρο | Δεξαμενή στο Κάστρο |
Οι παππούδες μας ήταν πρωτοπόροι, είχαν κατασκευάσει αρδευτικό σύστημα. Όλο το κάστρο όταν έβρεχε μάζευε νερό και με 2 φρεάτια έβγαζαν το νερό από τις αυλές τους. Το νερό κατέληγε στην περιοχή που είναι τώρα η κοινότητα. Στην Αντίπαρο τότε υπήρχαν περίπου 200 άτομα και το νερό έτρεχε με σωλήνες μέχρι την πλατεία. Στη θέση που σήμερα βρίσκεται ο ευκάλυπτος υπήρχε βρύση. Οι κάτοικοι γέμιζαν τις στάμνες τους και το μετέφεραν στα σπίτια. Πριν από 45 χρόνια πήραν τα σπίτια νερό.
Ο ευκάλυπτος της πλατείας |
Στην περιοχή Κόμπιακας υπήρχε ένα πηγάδι που ανέβαζαν το νερό με κουβά κι αργότερα έφτιαξαν αντλία. Στη θέση του τώρα υπάρχει σπίτι.
Όταν άρχισαν να χτίζονται διώροφα σπίτια, μετά από αρκετά χρόνια αναγκάστηκαν να φτιάξουν δεξαμενή πάνω στο βουνό, για να υπάρχει υψομετρική διαφορά και να πηγαίνει το νερό και στα διώροφα σπίτια. Η δεξαμενή αυτή είναι κατασκευασμένη εδώ και 50 χρόνια.
Τώρα η κοινότητα έφτιαξε δεξαμενή 1000 κυβικών πίσω από το βουνό στην περιοχή Μερσίνια , ενώ το αντλιοστάσιο είναι στην πλαγιά του βουνού στη περιοχή Μαυρομάτη, για να έχουν νερό όλα τα σπίτια. Στο αντλιοστάσιο υπάρχουν πολλά μηχανήματα, μεγάλοι σωλήνες και πολλά πράσινα και κόκκινα κουμπιά. Το νερό έρχεται με σωλήνες από τον κάμπο στο αντλιοστάσιο και από εκεί πηγαίνει στην δεξαμενή πάνω στο βουνό. Εκεί κατασταλάζει, είναι σαν να φιλτράρεται, πρώτα στο αντλιοστάσιο και μετά στην δεξαμενή.
Το αντλιοστάσιο |
Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το υδραγωγείο και τους άρεσε πολύ που έμαθαν πώς ήταν το νησί τα παλιά χρόνια (π.χ. πού ήταν το σχολείο, τα μαγαζιά κ.λπ.)
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αντώνη Πατέλη και τον κ. Μαριάνο Σπύρο για τη βοήθειά τους στη μικρή αυτή εξερεύνησή μας.
Οι μαθητές της Δ’ τάξης
Η δασκάλα Καρβελά Αναστασία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου