Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επέτειος Εθνικής Αντίστασης

 

PB260057

Με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης, την περασμένη Παρασκευή είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον κ. Μανώλη Πατέλη, κάτοικο της Αντιπάρου, έναν από τους ανθρώπους εκείνων των δύσκολων εποχών.

Ο κ. Μανώλης μας περιέγραψε με το δικό του μοναδικό τρόπο τα γεγονότα όπως τα έζησε σαν παιδί. Μας μίλησε ακόμη για τους τοπικούς ήρωες του νησιού και τη συμβολή τους στον Αγώνα αλλά και πώς συνέβησαν μερικά από τα περιστατικά εκείνης της δύσκολης εποχής.

Από τη συζήτηση που προέκυψε, εμείς οι νεότερης γενιάς, συνδέσαμε τα ονόματα μας και τη σχέση με τους ήρωες εκείνης της περιόδου (Γραμματικάκης, Νικοτσάρας κ.ά.) και πολλοί από εμάς τους μαθητές ανακαλύψαμε σχέσεις και συγγένειες με τις τοπικές ιστορικές προσωπικότητες.

Επίσης, ο κ. Μανώλης μας διηγήθηκε συγκεκριμένα περιστατικά. Μας μίλησε για μια βραδιά με πολλή φουρτούνα που μερικοί αποφάσισαν να ταξιδέψουν μέσα στο σκοτάδι, για να ξεφύγουν από τους Ιταλούς, περνώντας στην Κρήτη και καταλήγοντας στην Αλεξάνδρεια. Ακούσαμε για ένα περιστατικό που συνέβη στο σπίτι του Τζαβέλα, ενός από τους κατοίκους του νησιού, όπου οι Ιταλοί και οι κάτοικοι της Αντιπάρου ήρθαν σε σύγκρουση. Μάθαμε επίσης ότι οι ντόπιοι την περίοδο του πολέμου έκρυβαν τα όπλα τους μέσα σε στέρνες, οι Ιταλοί τα ανακάλυψαν και πήραν εκδίκηση καίγοντας όλα τα σπίτια της περιοχής του Αϊ-Γιώργη.

Είναι τιμή μας που είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε έναν άνθρωπο που έζησε τα γεγονότα από τόσο κοντά, τον ευχαριστούμε και τιμούμε όλους τους ήρωες του Αγώνα που έβαλαν το λιθαράκι τους, για να χαιρόμαστε σήμερα το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας.

Από τους μαθητές της Στ΄ τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...