Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Βιβλιοπαρουσίαση

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ - Α΄ ΤΑΞΗ 2010-11

« Ο εαυτός μου, αυτός ο ξένος, κι ο ξένος, ο άλλος μου εαυτός»clip_image002

«Δυο παπούτσια με καρότσι» Νικόλας Ανδρικόπουλος – Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα

clip_image004

Ξένος δεν είναι μόνο αυτός που δεν ξέρουμε καλά ή δεν γνωρίσαμε ποτέ. Ούτε μόνο αυτός που ήρθε από μια ξένη χώρα και μιλάει μια ξένη γλώσσα. Είναι κι αυτός που ζει δίπλα μας, ίσως με ένα διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικές ανάγκες, αποζητάει την προσοχή μας κι εμείς τον κρατάμε έξω από τον «κόσμο» μας χωρίς να του δίνουμε τη σημασία που χρειάζεται, ώστε να ζει με αξιοπρέπεια. Τέτοιοι «ξένοι» είναι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ένα βιβλίο που αναφέρεται στη διαφορετικότητα και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, αλλά και στον τρόπο που εμείς οι υπόλοιποι τους αντιμετωπίζουμε, είναι και το «Δυο παπούτσια σε καρότσι» που διαβάσαμε μέσα στην τάξη στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

clip_image006Ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης δεν ενδιαφέρεται για κανέναν άλλο παρά μόνο για… τον εαυτούλη του! Παρκάρει μπροστά στη ράμπα του πεζοδρομίου - χωρίς να νοιαστεί αν τη χρειαστεί κάποιος ανάπηρος με καροτσάκι - και πηγαίνει να διαλέξει τα παπούτσια του.

Στην επιστροφή του όμως κάτι παράξενο συμβαίνει! Πέφτει σε μια τρύπα και καταλήγει να βρεθεί σε μια χώρα όπου όλοι οι κάτοικοι κινούνται με καροτσάκια και τα πάντα λειτουργούν με βάση τις δικές τους ανάγκες. Τι ανυπόφορο πράγμα για κάποιον που περπατάει όρθιος να μην τον υπολογίζουν και μάλιστα να γελάνε και μαζί του!

Τελικά θα καταφέρει να επιστρέψει στη χώρα με ένα σπουδαίο «δώρο»: τώρα ξέρει τι θα πει να έχει κάποιος ειδικές ανάγκες και πόσο σημαντικό είναι να υπολογίζεις και τους άλλους, τους διαφορετικούς, όχι μόνο τον εαυτό σου.

clip_image007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...