Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄ τάξης στην Πάρο


Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου η Δ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάρου στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Διαβάζοντας το κείμενο και όχι το μαθητή» (ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας).
Μετά από ένα μικρό ταξίδι που περιλάμβανε το φέρι-μποτ της γραμμής και το λεωφορείο φτάσαμε στη Δημ. Βιβλιοθήκη όπου η υπεύθυνη κ. Αλέγκρε μας περίμενε για να μας παρουσιάσει την οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης καθώς και τον τρόπο δανεισμού.

  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάρου λειτουργεί από το 2002 και η συλλογή της αποτελείται από 13.500 τεκμήρια. Δηλαδή βιβλία, περιοδικά, πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες,λεξικά) και οπτικοακουστικό υλικό (cd roms, dvd roms) . Λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη αλλά και ως αναγνωστήριο.
 Η κ. Αλέγκρε μάς παρουσίασε εκτενώς τον κάθε χώρο της Βιβλιοθήκης και τι περιλαμβάνει: χώρος με τους Η/Υ για την ανεύρεση των βιβλίων και άλλες εργασίες 

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και μηχάνημα μεγέθυνσης εγγράφων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (αμβλύωπες) καθώς και μηχανή Βraille για τυφλούς.


Στον ίδιο επίσης χώρο υπάρχει ένα τραπέζι όπου παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων.

Ο επόμενος χώρος στεγάζει το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες και λεξικά), ενώ η διπλανή αίθουσα ανήκει στην παιδική λογοτεχνία.

Τέλος, δίπλα από αυτήν είναι ο χώρος της βιβλιοθήκης των ενηλίκων.

  Για να εγγραφείτε στη λίστα δανειστών της Βιβλιοθήκης πρέπει:
  1. Nα γίνει η εγγραφή από τον γονέα με την ταυτότητά του
  2. Και να έχετε μαζί σας 1 φωτογραφία
  Ο δανεισμός ενός βιβλίου έχει διάρκεια 15 ημέρες, ενώ μπορείτε να δανειστείτε  ταυτόχρονα όσα βιβλία θέλετε. Αν παρόλα αυτά δεν σας αρκούν οι 15 ημέρες μπορείτε να ανανεώσετε το χρόνο δανεισμού. ΜΟΝΟ για τους μαθητές και κατοίκους της Αντίπαρου η κ. Αλέγκρε έδωσε τη δυνατότητα η ανανέωση να γίνεται και τηλεφωνικά. Μετά το πέρας του χρόνου δανεισμού, αν δεν υπάρξει ανανέωση ή τηλεφωνική επικοινωνία, τότε επιβάλλεται ένα πρόστιμο που αντιστοιχεί στα 15 λεπτά/ημέρα.
Τέλος, δύο από τους πιο σημαντικούς κανόνες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι η τήρηση της ησυχίας στο χώρο και η προσοχή στη χρήση των βιβλίων που δανειζόμαστε.Έπειτα από την παρουσίαση της οργάνωσης και λειτουργίας της Δημ.  Βιβλιοθήκης η κ .Αλέγκρε μας έδειξε στον υπολογιστή εικόνες από τη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη του κόσμου, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.





Μετά από αυτό ξεναγηθήκαμε στους χώρους, ενώ ο κ. Γιάννης Γεωργούσης μας ξενάγησε στην αίθουσα της παιδικής λογοτεχνίας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κ. Αλέγκρε και τον κ. Γεωργούση.
Αποχωρήσαμε από τη Δημ. Βιβλιοθήκη και περπατήσαμε στα στενά σοκάκια της Παροικιάς μέχρι την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας και καθίσαμε για λίγο στον προαύλιο χώρο μιλώντας για την ιστορία της και την αρχιτεκτονική της.


Οι εντυπώσεις μας ήταν εξαιρετικές από αυτή την εμπειρία και ένα είναι σίγουρο. Ότι θέλουμε να επαναλάβουμε τέτοιες δραστηριότητες.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την κάλυψη των εξόδων αυτής της επίσκεψης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...