Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Οδηγίες για την κατασκευή χαρταετού


Όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, την Τσικνοπέμπτη (19/02), έγινε επίδειξη κατασκευής χαρταετών από γονείς, την οποία τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να τους δουν και να απογειώνονται ατον ουρανό.

Η Βάσω Κουβαρά, μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης, μας δίνει τις οδηγίες για το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να φτιάξει εύκολα και γρήγορα το δικό του χαρταετό:

Για να φτιάξουμε έναν χαρταετό θέλουμε τα εξής υλικά:
3 μεγάλα ξύλα, κατά προτίμηση ξερά καλάμια
1 μεγάλο σπάγγο
3-4 κόλλες πολύχρωμες ή νάιλον
ψαλίδι
συρραπτικό ή υγρή κόλλα
ένα κομμάτι παλιό ύφασμα


Κόβουμε τα ξύλα να είναι ίσα στο μήκος και τα δένουμε στη μέση. Επίσης κόβουμε λίγο στην άκρη τα ξύλα (φτιάχνουμε εγκοπές) για να δέσουμε το σπάγγο.

Δένουμε το σπάγγο στη μία άκρη των καλαμιών και το περνάμε γύρω γύρω από τα καλάμια κι έτσι παίρνει το σχήμα που θέλουμε (εξάγωνο).

Ντύνουμε με κόλλες ή νάιλον τη μία πλευρά του αετού και τον διακοσμούμε με διάφορα σχέδια.

Με ένα κομμάτι σπάγγο φτιάχνουμε τα ζύγια. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, εκεί που είναι δεμένα τα καλάμια και δένουμε το σπάγγο. Επίσης παίρνουμε άλλο κομμάτι σπάγγου, τα δένουμε στις δύο άκρες στο επάνω μέρος των καλαμιών και μετρώντας μέχρι τη μέση το δένουμε με τον σπάγγο που έχουμε περάσει στο κέντρο των καλαμιών. (Τα τρία κομμάτια του σπάγγου που δέθηκαν μαζί πρέπει να σχηματίζουν ίσα τρίγωνα). Όλα μαζί τα δένουμε με το σπάγγο για να τον πετάξουμε.

Κόβουμε λωρίδες από πολύχρωμες κόλλες ή ύφασμα και τις δένουμε σε ένα κομμάτι σπάγγου και έτσι φτιάχνουμε την ουρά. Τη δένουμε στο κάτω μέρος του αετού.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε και σκουλαρήκια, τα οποία είναι λωρίδες από πολύχρωμες κόλλες δεμένες δεξιά και αριστερά του χαρταετού.

Ελπίζω με τις οδηγίες μου να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας χαρταετό.
Καλή Επιτυχία!

Βάσω Κουβαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...