Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ημέρα Αρτοποιίας

Μετά την επίσκεψή μας στο λιοτρίβι όπου μάθαμε τη διαδικασία με την οποία η ελιά γίνεται λάδι κι με αφορμή την ενότητα για την ελιά, διοργανώσαμε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης Ημέρα Αρτοποιίας. Ετοιμάσαμε το εργαστήρι μας, μαζέψαμε τα υλικά που χρειαζόμασταν και με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των μαμάδων μας φτιάξαμε διάφορα κουλουράκια και λιόψωμα.

Φορέσαμε ποδιές, σκουφάκια και γαντάκια, σηκώσαμε τα μανίκια μας και έτοιμοι για δράση! Φωνάξαμε και την κ. Ελένη με τα παιδάκια του νηπιαγωγείου να φτιάξουν κι εκείνα μαζί μας κουλουράκια.

clip_image002

Κουλουράκια

1 ½ αλεύρι

2 κούπες καλαμποκέλαιο

1 βιτάμ

1 ½ χυμό πορτοκάλι

2 κούπες ζάχαρη

1 μπέικιν

½ κουταλάκι σόδα (την ανακατεύεις με το πορτοκάλι)

λίγη κανέλα-γαρίφαλο

clip_image002[4]

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το λάδι, το βιτάμ, με τη ζάχαρη και το πορτοκάλι. Ρίχνουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρίφαλο.

Τη συνταγή μας έδωσε και μας βοήθησε να φτιάξουμε τα κουλουράκια η κ. Αρσενία, μαμά της Μαρίας.

clip_image002[6]




Κουλουράκια

1 κιλό αλεύρι

1 φλιτζάνι λάδι μαζί με βούτυρο

1 ξύσμα πορτοκαλιού

1 μπέικιν

1 κουταλάκι σόδα

3-4 αυγά

1/3 φλιτζανιού γάλα

300 γρ. ζάχαρη




clip_image002[8]

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το μπέικιν και τη σόδα με το αλεύρι. Ρίχνουμε το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά να λιώσουν. Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού κι έπειτα το γάλα.

Τη συνταγή μας έδωσε η κ. Μπετίνα, μαμά του Χάρη και της Σάρας.





clip_image002[10]

Ελαιόψωμα

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι

½ λίτρο χλιαρό νερό

2 φακελάκια μαγιά

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. σούπας αλάτι

1 κιλό ελιές καλαμών καθαρισμένες

Λίγο λάδι




clip_image002[12]

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και τη ζάχαρη. Περιμένουμε 10 λεπτά περίπου, για να σιγουρευτούμε ότι η μαγιά είναι ενεργή. Αν δεν αφρίσει η μαγιά μας δεν είναι καλή. Αφού αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (1-1½ ώρα). Αφού φουσκώσει την κόβουμε σε ίσα μέρη και την ανοίγουμε με λίγο λάδι σε ορθογώνιο. Βάζουμε τις ελιές και διπλώνουμε σε φάκελο. Βάζουμε τα ελιόψωμα σε λαδωμένο ταψί και μετά από 30-40 λεπτά, αφού φουσκώσουν λίγο, τα ψήνουν στους 175ο C ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

Τη συνταγή μας την έδωσε και μας βοήθησε να φτιάξουμε τα ψωμάκια η κ. Κέη, μαμά της Νικολίας.




clip_image002[14]








clip_image002[16]

Σ’ αυτή μας την δραστηριότητα είχαμε κι άλλη μια βοηθό, την κ. Ιωάννα, μαμά του Νίκου.

clip_image002[18] clip_image002[20]

Μεταφέραμε τα κουλουράκια και τα ψωμάκια μας στο φούρνο και όση ώρα περιμέναμε να ψηθούν, ο κ. Κίρος μας έδειξε κι εκείνος πώς φτιάχνει κουλούρια με σουσάμι.

clip_image002[22] clip_image002[24]

clip_image002[26]

Σε μισή ώρα τα κουλουράκια μας ήταν έτοιμα.

Αφού δοκιμάσαμε μερικά ζεστά ζεστά επιστρέψαμε στο σχολείο.

clip_image002[28] clip_image002[30]
clip_image002[32] clip_image002[34]

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

Η υπεύθυνη δασκάλα: Καρβελά Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...