Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Ο εαυτός μου, αυτός ο ξένος, και ο ξένος, ο άλλος μου εαυτός»

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Α’ τάξη 2010-11

Scan1002o

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου η τάξη μας παρακολούθησε την ταινία «Happy feet» («Χαρούμενα πόδια»), η οποία πραγματεύεται το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και ταυτόχρονα θίγει περιβαλλοντικά ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Σε μια χώρα που όλοι οι πιγκουίνοι τραγουδούν το τραγούδι της καρδιάς για να γοητεύσουν το ταίρι τους, ο Μαμπλ γεννιέται με ένα διαφορετικό ταλέντο: χορεύει ασταμάτητα! Όμως κανείς δεν το εκτιμάει αυτό, αντίθετα όλοι τον κοροϊδεύουν, τον θεωρούν υπαίτιο ακόμα και για τη μείωση των ψαριών και τελικά τον διώχνουν. Ο Μαμπλ θα θυσιάσει την αγάπη της Γκλόρια, για να ψάξει ποια είναι η αληθινή αιτία της έλλειψης τροφής, να γνωρίσει τους ανθρώπους – «εξωγήινους» και να επικοινωνήσει μαζί τους… χορεύοντας!


Scan10027

Εντυπώσεις:

Scan10023 Μας εντυπωσίασαν οι σκηνές με την τσουλήθρα στο χιόνι και με τους πολλούς πιγκουίνους. Θαυμάσαμε την επιμονή του Μαμπλ να μην καταπνίξει το ταλέντο του καθώς και τη γενναιότητά του, ειδικά όταν κολύμπησε στον ωκεανό ακολουθώντας το καράβι. Συγκινηθήκαμε που η Γκλόρια αποδέχτηκε τον Μαμπλ παρά τις διαφορές τους, αλλά και όταν ο Μαμπλ επέλεξε να σώσει το φίλο του και να φτάσει στους ανθρώπους για χάρη όλων των πιγκουίνων. Και φυσικά εντυπωσιαστήκαμε με τη χορογραφία των πιγκουίνων που έπεισε τελικά τους ανθρώπους να αποφεύγουν την υπεραλίευση κοντά στις περιοχές που τρέφονται οι πιγκουίνοι.

Μας έκανε άσχημη εντύπωση που όλοι κορόιδευαν το Μαμπλ απ’ την αρχή και τον έδιωχναν. Οι γέροι πιγκουίνοι τον κατηγόρησαν ακόμα και για την έλλειψη τροφής! Λυπηθήκαμε όταν ο Μαμπλ αναγκάστηκε να διώξει τη Γκλόρια, για να μπορέσει έτσι να ταξιδέψει ως τους ανθρώπους και να βρει λύση στο θέμα της μείωσης των ψαριών. Προβληματιστήκαμε επίσης για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία.

Scan10022

Μάθαμε ότι δεν είναι δίκαιο να περιθωριοποιούμε κάποιον, επειδή διαφέρει σε κάτι από την υπόλοιπη «ομάδα» και ότι πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, όποιες κι αν είναι αυτές, να ακολουθούμε τα όνειρά μας, να καλλιεργούμε τα ταλέντα μας και να μην απαξιώνουμε κανέναν για τις διαφορές του. Και τέλος, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να υπολογίζουν τον πλανήτη και όλα τα ζώα και τα φυτά που τον κατοικούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...