Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Πρόληψη Ατυχημάτων - Πρώτες Βοήθειες


Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της περιβαλλοντικής ομάδας των Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας, που εκπονεί το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση".
Στη συνάντηση αυτή δέχτηκε πρόθυμα να συνεργαστεί στο πρόγραμμά μας ο γιατρός από το Πολυδύναμο Ιατρείο Αντιπάρου Σωτήρης Σκούρτης, ο οποίος μας μίλησε για τις Πρώτες Βοήθειες. Συζητήσαμε μαζί του και μας ενημέρωσε κατατοπιστικά για το ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες αντιδράσεις μας όταν συμβαίνουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων ή διαβίωσης στην ύπαιθρο, αλλά και στη θάλασσα, στο σχολείο ή στο σπίτι.
Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει έντονη ζαλάδα ή και λιποθυμία. Κάναμε πρακτική εξάσκηση στο πώς να ελέγχουμε την αναπνοή και το σφυγμό ενός λιπόθυμου, πώς να ελευθερώνουμε την αναπνευστική του οδό και πώς να τον τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης. Επίσης μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος πάθει διάστρεμμα ή κάταγμα. Ακόμη, ενημερωθήκαμε για το ποιες πρώτες βοήθειες πρέπει να δώσουμε σε κάποιον που αιμορραγεί, σε κάποιον που έχει πάθει έγκαυμα ή ηλεκτροπληξία, καθώς και σε κάποιον που έχει δεχτεί τσίμπημα από έντομο ή θαλάσσιο οργανισμό. Τέλος, εξετάσαμε τις περιπτώσεις του πνιγμού και της πνιγμονής και εξασκηθήκαμε πρακτικά στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιου είδους ατυχημάτων.
Η συνάντηση έκλεισε με ένα παιχνίδι ανατροφοδότησης, το οποίο μας βοήθησε να ελέγξουμε πόσο καλά συγκρατήσαμε τις πληροφορίες που ακούσαμε.
Ευχαριστούμε πολύ το γιατρό Σωτήρη Σκούρτη για την ενημέρωση των μαθητών στα πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...