Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Βιβλιο-προτάσεις: "Ο Μεγάλος Λύκος και ο Μικρός Λύκος"

Ο Μεγάλος Λύκος ζούσε ολομόναχος πάνω σε ένα λόφο. Το πρωί ξυπνούσε, αγνάντευε τον κάμπο, σκαρφάλωνε στο δέντρο και έκανε γυμναστική. Έκοβε φρούτα και έτρωγε το γεύμα του. Το απόγευμα έκανε τη βόλτα του και επέστρεφε στο λόφο του για να κοιμηθεί κάτω από τα φύλλα. Ο Μεγάλος λύκος ήταν πραγματικά ευτυχισμένος! Ή μήπως όχι;
Μια μέρα εμφανίστηκε στο λόφο ο Μικρός Λύκος. Ο Μεγάλος Λύκος νιώθει να απειλείται από την ξαφνική άφιξη. Η ανασφάλεια και ο φόβος τον κάνουν ανταγωνιστικό παρά το γεγονός ότι ο Μικρός Λύκος είναι μικρότερός του σωματικά και φαίνεται εντελώς ακίνδυνος. Αρχικά ενοχλείται, λόγω της εισβολής στο χώρο του. Την ενόχληση διαδέχεται η αφ’ υψηλού αποδοχή που συνοδεύεται με ελεγχόμενη προσφορά προς τον «κατώτερο».
Σταδιακά όμως αλλάζει από την παρουσία του και αισθάνεται πρωτόγνωρα συναισθήματα: γλυκαίνει, ανακαλύπτει την σημασία της συντροφικότητας, της αγάπης, της φιλίας, γίνεται τρυφερός, αρχίζει να νοιάζεται και για κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτόν του. Όταν ο Μικρός Λύκος εξαφανίζεται όσο ξαφνικά είχε έρθει, ο Μεγάλος Λύκος ανακαλύπτει κι άλλα πρωτόγνωρα συναισθήματα: τον πόνο από την απουσία, την αγωνία της προσμονής, την καρτερία και την ελπίδα που γεννά η ανάγκη για συντροφιά και επικοινωνία.Η ιστορία εκτυλίσσεται αργά και αφηγείται με τρυφερότητα την συγκινητική αλλαγή του κεντρικού ήρωα -του Μεγάλου Λύκου- μέσα από το ίδιο το βίωμά του. Αποτυπώνει με ειλικρίνεια τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων του και τις αλλαγές της συμπεριφοράς του. Η έγχρωμη εικονογράφηση είναι εξαιρετική, πλούσια σε συναισθήματα.
Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι, στο οποίο ξεδιπλώνεται μια λιτή περιγραφή φιλίας που δείχνει με ποιο τρόπο οι δύο Λύκοι μοιράζονται την ζωή τους με ίσους όρους, ασχέτως ηλικίας ή μεγέθους.
Το παραμύθι "Ο Μεγάλος Λύκος και ο Μικρός Λύκος" της Nadine Brune-Cosme κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ηλίβατον".
Στη Β΄ τάξη, διαβάσαμε το παραμύθι και μοιραστήκαμε την αγωνία του Μεγάλου Λύκου, όταν έχασε το Μικρό Λύκο και κατάλαβε την αξία που είχε αποκτήσει στη ζωή του. Νιώσαμε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη να έχουμε φίλους, χωρίς να μας νοιάζει πώς είναι εξωτερικά και από πού έρχονται, και πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τις στιγμές μας μαζί τους.
Εμπνευσμένοι από το παραμύθι και την όμορφη εικονογράφησή του, φτιάξαμε και τις δικιές μας ζωγραφιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...