Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Πώς στήνουμε μία σκηνή; - Τι χρειαζόμαστε στην υπαίθρια διαβίωση;


Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας, που εκπονεί το πρόγραμμα "Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", πραγματοποίησε την 5η της συνάντηση στην παραλία της δεύτερης Ψαραλυκής. Τα θέματα της συνάντησης ήταν "Πώς στήνουμε μία σκηνή" και "Εξοπλισμός για την υπαίθρια διαβίωση".
Στον τόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων μας, αρχικά μιλήσαμε για τον εξοπλισμό που καλό θα είναι να έχουμε σε μία υπαίθρια διαβίωση με σκοπό τη διευκόλυνσή μας και την εξυπηρέτηση των αναγκών μας.
Όταν πρόκειται να κατασκηνώσουμε, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να έχουμε μαζί μας τα απολύτως απαραίτητα. Δεν επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με περιττά αντικείμενα και σκεφτόμαστε όσο μπορούμε πρακτικά. Σκοπός μας είναι να εξοικονομήσουμε χώρο στις αποσκευές μας και να γλιτώσουμε το περιττό βάρος και όγκο.
Χρήσιμα αντικείμενα είναι: ένας φακός (χεριού ή κεφαλής), χάρτης, πυξίδα, παγούρι, σουγιάς ή πολυεργαλείο (το οποίο μεταχειριζόμαστε πάντα με προσοχή).
Απαραίτητα είναι κάποια βασικά ήδη φαρμακείου για την περίπτωση ατυχημάτων στην ύπαιθρο (γάζες, hansaplast, betadine, fenistil, fucidin), τα οποία προμηθευόμαστε ομαδικά.
Είναι επίσης προτιμότερο να έχουμε μαζί μας πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και όχι πλαστικές, για να αποφύγουμε τη δημιουργία απορριμμάτων. Για τη διατρόφή μας, καλό είναι να έχουμε επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά σκεύη και μαχαιροπήρουνα, αποφεύγοντας τα πλαστικά μίας χρήσης.
Για τη σκηνή μας, χρειαζόμαστε ένα υπόστρωμα και έναν υπνόσακο. Μπορούμε επίσης να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι νάυλον για να στρώσουμε κάτω από τη σκηνή. Αυτό μας βοηθάει να κρατήσουμε τη σκηνή μας καθαρή και να εμποδίσουμε την υγρασία να εισβάλει. Πάντα χρήσιμα αποδεικνύονται το σκοινί και τα μανταλάκια για να δέσουμε ή να στερεώσουμε καλύτερα τα κομμάτια της σκηνής.
Αφού μιλήσαμε για τον εξοπλισμό και λύσαμε τις απορίες των μαθητών, συζητήσαμε για το πώς επιλέγουμε το χώρο που θα στήσουμε τη σκηνή μας. Το έδαφος θα πρέπει να είναι επίπεδο , όχι επικλινές, και να μην υπάρχουν μεγάλες πέτρες, εξογκώματα ή λακούβες. Αν το να βρούμε τέτοιο μέρος είναι αδύνατο, φροντίζουμε να το διαμορφώσουμε κατάλληλα. Μπορούμε να αφαιρέσουμε πέτρες ή να δημιουργήσουμε ένα υπόστρωμα από φύλλα. Το σημείο πρέπει να είναι σκιερό ή τουλάχιστον να έχει σκιά την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος. Η επιλογή του κατάλληλου χώρου είναι σημαντική για να μην καταλήξει η διαβίωσή μας σε δυσάρεστη εμπειρία.
Στη συνέχεια της συνάντησης, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί πραγματοποιήσαμε μια επίδειξη του πώς στήνουμε εύκολα και γρήγορα μία σκηνή τύπου "ιγκλού", του πιο εύχρηστου, δηλαδή, τύπου σκηνής που κυκλοφορεί.
Η σκηνή "ιγκλού" αποτελείται από:
- Τον πάτο (από μουσαμά) που είναι ενιαίος με το εσωτερικό κάλυμα της σκηνής (από ελαφρύ λινό ύφασμα και σίτες για να αερίζεται)
- Το εξωτερικό κάλυμα (από ύφασμα αδιάβροχο, αντιανεμικό και που αντανακλά τον ήλιο κι έτσι μας προστατεύει ταυτόχρονα από το κρύο, τη βροχή και τη ζέστη)
- Τις μπανέλες, δύο μεγάλες ελαστικές βέργες που χρησιμεύουν στη στήριξη της σκηνής
- Τα πασαλάκια και τα σκοινιά (για να στερεώσουμε τη σκηνή στο έδαφος και να την προστατέψουμε από τον άνεμο)
Η διαδικασία του στησίματος είναι η εξής:
Πρώτα απλώνουμε στο έδαφος τον πάτο με το εσωτερικό κάλυμα. Στη συνέχεια, ενώνουμε τις μπανέλες για να γίνουν δύο μεγάλες, ίσες σε μέγεθος, βέργες. Τις περνάμε με προσοχή χιαστί μέσα από τις υποδοχές που έχει το ύφασμα του εσωτερικού καλύματος της σκηνής. Πρέπει να αφήσουμε να περισσέψει εκτός υφάσματος το ίδιο μήκος βέργας και από τις τέσσερις γωνίες. Λυγίζουμε τις βέργες μία μία και τοποθετούμε τον πύρο που υπάρχει σε κάθε γωνία του πάτου μέσα στην τρύπα που υπάρχει στην άκρη κάθε βέργας. Όταν το κάνουμε αυτό και για τις τέσσερις γωνίες και η σκηνή μας έχει πάρει το "ιγκλού" σχήμα της, δένουμε στο σημείο που διασταυρώνονται οι δύο βέργες τα κορδονάκια που υπάρχουν στην κορυφή του εσωτερικού καλύματος. Μένει τώρα να προσθέσουμε από πάνω και το εξωτερικό κάλυμα, προσέχοντας να τοποθετήσουμε τα φερμουάρ της εισόδου από τη μπροστινή μεριά. Σταθεροποιούμε το κάλυμα πάνω στις βέργες με τα κορδονάκια στην εσωτερική μεριά. Καρφώνουμε, τέλος, με σφυρί ή πέτρα τα πασαλάκια στις υποδοχές που υπάρχουν στις γωνίες της σκηνής. Πρέπει να προσέξουμε να βάλουμε πασαλάκια πρώτα στις δύο απέναντι γωνίες και μετά στις άλλες δύο, τεντώνοντας καλά. Τα καρφώνουμε διαγώνια και προς τα έξω και όχι κάθετα στο έδαφος. Δεν τα αφήνουμε να προεξέχουν γιατί κινδυνεύουμε ανα πάσα στιγμή να σκοντάψουμε.
Δείξαμε, έπειτα, πώς ξεστήνουμε τη σκηνή εύκολα και γρήγορα.
Αφού τα παιδιά παρακολούθησαν το στήσιμο της σκηνής, άκουσαν τις συμβουλές μας και απαντήθηκαν οι απορίες τους, χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάστηκαν και, ακολουθώντας τις οδηγίες που έμαθαν, έστησαν και ξέστησαν τη σκηνή.
Απλώνοντας τον πάτο
Ενώνοντας τις μπανέλες
Περνώντας τις βέργες στο εσωτερικό κάλυμα
Έχοντας περάσει τις βέργες
Δίνοντας το "ιγκλού" σχήμα
Δένοντας την κορυφή
Τοποθετώντας το εξωτερικό κάλυμα
Στερεώνοντας το εξωτερικό κάλυμα
Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η δραστηριότητα, δείξαμε στα παιδιά πώς μαζεύουμε τη σκηνή για να καταλάβει το μικρότερο δυνατό χώρο και να χωρέσει στη θήκη της. Τονίσαμε ότι πριν μαζευτεί μια σκηνή πρέπει να καθαριστεί καλά και να απλωθεί στον ήλιο για να στεγνώσει καλά από την υγρασία, διαφορετικά κινδυνεύει να σαπίσει στη θήκη της αν διπλωθεί βρεγμένη.
Στο τέλος της συνάντησης, δείξαμε πώς είναι ένας υπνόσακος, πώς τον χρησιμοποιούμε και πώς τον διπλώνουμε. Μιλήσαμε ακόμα για τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε πριν εγκαταλείψουμε το χώρο στον οποίο κατασκηνώσαμε. Πρέπει να ερευνήσουμε μήπως τυχόν έχουμε χάσει κάτι και οπωσδήποτε να πάρουμε μαζί μας τυχόν απορρίμματα που έχουμε δημιουργήσει.
Με σεβασμό στο περιβάλλον, θετική διάθεση, τις κατάλληλες βασικές γνώσεις και την κατάλληλη προετοιμασία, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια υπαίθρια διαβίωση που θα μας μείνει αξέχαστη!
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...