Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάρο


Την περασμένη Τετάρτη, το σχολείο μας επισκέφτηκε το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης άγριων ζώων,  Αλκυόνη. Η Αλκυόνη είναι ένας σύλλογος που δρα εθελοντικά και στεγάζεται στην περιοχή των Καμαρών Πάρου. Οι μαθητές είχανε την ευκαιρία να μάθουν για τις δραστηριότητες του συλλόγου και να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του ταΐσματος ενός άγριου πουλιού, της απελευθέρωσης μιας γερακίνας και τριών περιστεριών που είχαν δεχθεί τη φροντίδα των εθελοντών και γιατρών του Συλλόγου.

Λίγα λόγια για το σύλλογο:

Ίδρυση
Η ΑΛΚΥΟΝΗ ιδρύθηκε το 1995 στην Πάρο ως μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Αγρίων Ζώων, με σκοπό:
·     1. Την Περίθαλψη και Επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα καταλήγουν στο νοσηλευτήριό της.
·   2. Την Προστασία της Πανίδας μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Ευαισθητοποίησης και της Συνεργασίας των πολιτών και της Προστασίας των βιοτόπων μέσα από συγκέντρωση στοιχείων και μελετών και μέσα από ενημερωτικές, κρατικές και όπου χρειαστεί νομικές διαδικασίες.

Λειτουργία
Η λειτουργία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά εργασίας.
Όλοι όσοι εργάζονται στο Σύλλογο είναι εθελοντές είτε ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Πάρου ή της Αθήνας, είτε ανήκουν στους λειτουργούς των σταθμών Α’ Βοηθειών σε όλη την Ελλάδα, είτε ανήκουν στους απανταχού επιστημονικούς μας συνεργάτες.

Στο πετρόχτιστο κτίριο 220 τετ. μέτρων. Στεγάζονται:
·         Το χειρουργείο
·         Το ακτινολογικό εργαστήριο
·         2 αίθουσες Α’ βοηθειών
·         Η αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
·         Το γραφείο
·         Οι κοιτώνες των εθελοντών
·         Η κουζίνα των εθελοντών
·         Η τουαλέτα των εθελοντών και των επισκεπτών
·         Το παρασκευαστήριο των τροφών των ζώων
·         Η αποθήκη
Δυτικά του ιατρείου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί τους επισκέπτες, στο χτισμένο παρατηρητήριο με θέα στα ανάπηρα υδρόβια πουλιά.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί στους φίλους επισκέπτες, πως το σημείο του παρατηρητηρίου είναι το μόνο από το οποίο μπορούν να δουν κάποια από τα πουλιά που φιλοξενούνται στην ΑΛΚΥΟΝΗ. Αυτό συμβαίνει διότι τα άγρια πουλιά στην αιχμαλωσία, πάσχουν από άγχος, το οποίο μεγιστοποιεί η όποια ανθρώπινη παρουσία, καθώς και η ανθρώπινη φωνή.
τους σταθμούς Α' βοηθειών

Προσωπικό της Αλκυόνης
Το προσωπικό της ΑΛΚΥΟΝΗΣ αποτελείται από τους εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που απασχολούνται στην Πάρο, τους εθελοντές που απασχολούνται στους σταθμούς Α’ Βοηθειών και από τους επιστημονικούς συνεργάτες.
Οι εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που απασχολούνται στην Πάρο είναι τέσσερα έως τριάντα άτομα που προσφέρουν καθημερινή οκτάωρη εθελοντική εργασία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εθελοντές της Αλκυόνης που μας ξενάγησαν και μας ενημέρωσαν για τη ζωή και την προστασία των άγριων πουλιών, καθώς δεσμευτήκαμε και με την υπόσχεση να γίνουμε κι εμείς εθελοντές σε αυτό το δύσκολο και συνάμα ελπιδοφόρο έργο ανθρωπιάς.


Η εκδρομή μας συνεχίστηκε με την παρακολούθηση μιας εξαιρετικής χριστουγεννιάτικης παιδικής ταινίας "Οποπομόζ" , ιταλικής παραγωγής 2002.


Λίγα λόγια για την ταινία...

Τρία διαβολάκια, εκμεταλλευόμενα τη ζήλια του μικρού Ρόκο για τη γέννηση του αδελφού του, τον κάνουν υποχείριο στα σχέδιά τους να ματαιώσουν τα Χριστούγεννα. Από τη σημερινή Νάπολη τον μεταφέρουν στην αρχαία Γαλιλαία και του αναθέτουν να εμποδίσει τον Ιωσήφ και τη Μαρία να φτάσουν στη φάτνη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...