Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μελέτη Περιβάλλοντος: "Τα ζώα"

Με αφορμή το κεφάλαιο 6 της Μελέτης Περιβάλλοντος της Β΄ τάξης με θέμα "Τα ζώα", ασχοληθήκαμε με διάφορες δραστηριότητες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αυτά κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες σύμφωνα με διαφορετικά κάθε φορά κριτήρια.
Συγκεκριμένα, στην ενότητα 6.4 "Είδη ζώων: Πώς μετακινούνται τα ζώα" χρωματίσαμε διάφορα ζωάκια και τα μοιράσαμε στις εξής 5 κατηγορίες: πτηνά, τετράποδα, έντομα, ψάρια και ερπετά, ανάλογα με το ποια μέλη του σώματός τους χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν.
Στην ενότητα 6.4 "Είδη ζώων: Τι τρώνε τα ζώα", χρωματίσαμε πολλά διαφορετικά ζωάκια και τα χωρίσαμε σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το τι τρώνε (φυτοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα). Το αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω κολάζ:
Αφού επεξεργαστήκαμε τις ενότητες 6.6 "Τα ζώα προσαρμόζονται στο περιβάλλον" και 6.7 "Με θέμα τα ζώα: Ένας αρχαίος μύθος", παίξαμε το εξής παιχνίδι: Καθεμία από τις τρεις ομάδες της τάξης μας πήρε ορισμένες φωτογραφίες από συγκεκριμένα ζώα και της ζητήθηκε να τις χωρίσει σε 3 κατηγορίες: "Αποδημητικά πτηνά", "Ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη" και "Είδη που απειλούνται να εξαφανιστούν". Αφότου τα ζώα χωρίστηκαν στις κατηγορίες αυτές, κάθε ομάδα ανέλαβε ένα από τα 3 θέματα και έφτιαξε το δικό της πόστερ:
Παράλληλα, διασκεδάσαμε παίζοντας παντομίμα με θέμα τα ζώα και ακούγοντας 2 τραγούδια με θέμα τα ζώα: "Μια αρκούδα καφέ" (από το δίσκο "Εδώ Λιλιπούπολη" του Μάνου Χατζιδάκι, 1980) και "Σκύλος ή Γάτος" (Κίτρινα Ποδήλατα, Στίχοι και μουσική: Γιώργος Παντελιάς)
ΜΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΦΕ: http://www.youtube.com/watch?v=3VEvfTH39Xs
ΣΚΥΛΟΣ Η ΓΑΤΟΣ: http://www.youtube.com/watch?v=Vkm3nNnH0BU
Ο δάσκαλος της Β΄ τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...