Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Με πινέλα και φαντασία

Η 4η Ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας, της Α΄ τάξης, βάλθηκε να μας κάνει καλλιτέχνες. Φυσικά, δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη! Ξεκινήσαμε, βήμα – βήμα στη ζωγραφική, μαθαίνοντας αρχικά ποια είναι τα βασικά χρώματα.

Φτιάξαμε λοιπόν, ένα χάρτινο πίνακα με δύο όψεις (στη μία βάλαμε τα βασικά χρώματα και στην άλλη τα χρώματα που φτιάξαμε όταν αναμείξαμε τα βασικά).







Μάθαμε για τα σύνεργα του ζωγράφου, για τον καμβά, το καβαλέτο, το ατελιέ, το εργαστήρι ζωγραφικής, τα πινέλα κ.λπ.

Εμπνευστήκαμε από τους πίνακες ζωγραφικής του μαθήματος και αναπαραστήσαμε ένα ζωγράφο εκείνης της εποχής.

Ζωγραφίσαμε πίνακες πανομοιότυπους με αυτούς σπουδαίων ζωγράφων, μιας παλιότερης εποχής, θαυμάσαμε και περιγράψαμε τα συναισθήματα που μας προκαλούν κοιτάζοντάς τους.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο.











Με πινέλα και φαντασία γίναμε ζωγράφοι, καθώς προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί ένα αντικείμενο που τοποθετήσαμε απέναντί μας.







Η δασκάλα της τάξης
Νούλα Ελένη
Λίγα λόγια για τους μεγάλους ζωγράφους...
Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli)

Ο Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι (Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi) (14441510), γνωστός περισσότερο ως Σάντρο Μποτιτσέλι, (Sandro Botticelli) ήταν διακεκριμένος Ιταλός ζωγράφος της Aναγέννησης. Αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους καλλιτέχνες της εποχής του, του οποίου η φήμη άρχισε να εξανεμίζεται κατά τις αρχές του 16ου αιώνα. To όνομα Μποτιτσέλι (botticelli) προέρχεται πιθανά από το προσωνύμιο Il Botticello (μικρό βαρέλι) του αδελφού του, Τζιοβάνι, το οποίο απέκτησε λόγω του πάχους του.

Σπουδαίοι πίνακες του αποτελούν: Η Αλληγορία της Άνοιξης και Η Γέννηση της Αφροδίτης (Πινακοθήκη Uffizi Φλωρεντία).


Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso)

Ο Πάμπλο Ντιέγκο Χοσέ Φρανσίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουσένο Μαρία ντε λος Ρεμέντιος Σιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιντάντ Ρουίς αι Πικάσο ή απλά Πάμπλο Πικάσο (1881 - 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας όπου πέρασε και τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος δίδασκε σε διάφορες ακαδημαϊκές σχολές. Ο ίδιος ο Πικάσο ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία και έδειξε από νωρίς δείγματα του ταλέντου του. Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκερνίκα (ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας, Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου.

Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ (Jean-Honoré Fragonard)

Ο Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ (1732 - 1806) ήταν Γάλλος ζωγράφος της εποχής του ροκοκό.

Στην ηλικία των 6 ετών ο Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ εγκαταλείπει την γενέτειρα του για να εγκατασταθεί μαζί με την οικογένεια του στο Παρίσι, όπου θα περάσει ολόκληρη σχεδόν την υπόλοιπη ζωή του. Ήδη από πολύ μικρός λάτρευε την ζωγραφική, και οι γονείς του, βλέποντας το αυτό τον έστειλαν σε ηλικία 14 ετών στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Φρανσουά Μπουσέ. Ο Φραγκονάρ θεωρείται ζωγράφος της επιπολαιότητας, μολονότι έχει εμπνευστεί σε πολλά έργα του από την ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα, καθώς και από θρησκευτικά θέματα. Με μια εκπληκτική ικανότητα, ο Φραγκονάρ ήξερε να αποδίδει πιστά τις εκφράσεις των ανθρώπων, με περιχαρείς γκριμάτσες και μορφασμούς, και με υφάσματα γεμάτα ζωντάνια. Οι πινακες του κατακρίθηκαν πολύ κατα την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Αμεντέο Μοντιλιάνι ( Αmedeo Modigliani)

Ο Αμεντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι, στα ιταλικά Amedeo Clemente Modigliani (1884- 1920) ήταν Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης. Φιλάσθενος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, πέθανε σε ηλικία 35 ετών. Το ψευδώνυμο του ήταν Μόντι (Modi). Όσον αφορά την οικογένεια του, γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε από αστούς γονείς Σεφαρδίτες Ιουδαίους. Από νωρίς όμως γνώρισε τον κόσμο της τέχνης και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να παίρνει μαθήματα ζωγραφικής. Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 18 ετών, συνέχισε τα μαθήματα ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, όπου εμβάθυνε στην ιστορία της τέχνης.

Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent Willem van Gogh)

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent Willem van Gogh, προφορά στα ολλανδικά: Βίνσεντ φαν Χοχ) (1853 - 1890) ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ γεννήθηκε στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και ήταν ο μεγαλύτερος από τα συνολικά οκτώ παιδιά της οικογένειάς του, γιος του πάστορα Θεόδωρου Bαν Γκογκ. Το 1880, σε ηλικία 27 ετών, ξεκινά να παρακολουθεί τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής. Επηρεάζεται σημαντικά από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος. Μερικά σημαντικά έργα του είναι: Οι πατατοφάγοι, Το δωμάτιο του βαν Γκογκ στην ΑρλΤο δωμάτιο του καλλιτέχνη με το κρεβάτι του), Το κόκκινο αμπέλι, Έναστρη νύχτα, Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια, Σιτοχώραφο με κοράκια

Λεονάρντο ντα Βίντσι (Leonardo Da Vinci)

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452 - 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία. Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας. Το πλήρες όνομα του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci", αν και υπέγραφε τα έργα του ως "Leonardo" ή "Io, Leonardo" (= «Εγώ, ο Λεονάρντο»). Μεγάλωσε με τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου. Αυτός ήταν και ο λόγος που στάλθηκε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο. Οι πρώτες δημιουργίες του Λεονάρντο έγιναν την περίοδο που ήταν μαθητευόμενος του Βερόκιο. Ακόμα και σε αυτά τα πρώιμα έργα του, αναδεικνύεται το ταλέντο του στο σχέδιο αλλά και η πειθαρχημένη προσοχή του στη λεπτομέρεια. Μερικά σημαντικά έργα του είναι: Η Μόνα Λίζα είναι ένα από τα περίφημα έργα του.

Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ (Pierre Auguste Renoir)

O Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ (1841 - 1919) ήταν Γάλλος ζωγράφος και εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού. Γεννήθηκε στην πόλη Λιμόζ της Γαλλίας, γιος του ράφτη Λεονάρ Ρενουάρ και της εργάτριας Μαργκερίτ. Φοίτησε στα επτά του χρόνια σε καθολικό σχολείο. Τα βράδια παρακολουθούσε μαθήματα στη Σχολή Σχεδίου και Διακόσμησης. Το 1867 ένας πίνακας του με τον τίτλο Λιζ (Lise) έγινε δεκτός στο Σαλόν του Παρισιού. Την περίοδο αυτή, θεωρείται πως ο Ρενουάρ επηρεάστηκε σημαντικά από τον Κλωντ Μονέ, πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο προς τον ιμπρεσιονισμό. Το 1919, ο Ρενουάρ επισκέφτηκε το Λούβρο όπου είχε την ευκαιρία να δει δικούς του πίνακες να εκτίθενται μαζί με κλασικά έργα. Απεβίωσε στις 3 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σε ηλικία 78 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...